Hillebrand/Lohman-orgel Marrum uitgebreid met pedaalstemmen

orgel godeharduskerk marrum

Het Hillebrand/Lohman-orgel in de Godeharduskerk beschikt sinds kort over een zelfstandig pedaal. De uitbreiding met pedaalstemmen werd gerealiseerd door Mense Ruiter Orgelmakers te Zuidwolde. Zaterdag 30 april werd het in gebruik genomen.

Text Example

advertentieHet is niet de eerste keer dat het Marrumer orgel een zelfstandig pedaal krijgt. Het orgel – in 1831 gebouwd door J.A. Hillebrand en in 1833 afgebouwd en gewijzigd door N.A Lohman – onderging in 1944 al eens een uitbreiding met een Subbas 16 en Octaaf 8 door de firma Standaart.

Aangehangen
Bij de laatste grote restauratie van het orgel in 2010 door Mense Ruiter Orgelmakers te Zuidwolde (in samenwerking met Van der Putten en Flentrop) moest deze toevoeging het veld ruimen en kreeg het orgel weer zijn oorspronkelijke aangehangen pedaal. Al bij deze restauratie bleef wens bestaan het orgel nog eens uit te breiden met zelfstandige pedaalstemmen, maar de mogelijkheden (middelen) werden daarvoor nog niet gevonden.

Uitbreiding
Vijf jaar na de restauratie kon een uitbreiding met drie stemmen toch gerealiseerd worden: Subbas 16, Octaaf 8 en Bazuin 16. Ook nu was het de firma Mense Ruiter die de werkzaamheden uitvoerde onder advies van Stef Tuinstra. Het Pedaal is geplaatst in een vrijstaande kas achter het orgel. Voor de Subbas kon gebruik worden gemaakt van het Standaart-pijpwerk uit 1944, dat door de orgelmakers werd aangepast. De open metalen Octaaf werd nieuw gemaakt, evenals de Bazuin in volle bekerlengte. Voor de factuur van het tongwerk werd aangesloten op de Trompet 8 van het Hoofdwerk.

De ingebruikname van het uitgebreide orgel vond zaterdag 30 april plaats met een orgelbespeling door Stef Tuinstra.

 

orgel marrum
Het nieuwe Pedaal staat opgesteld in een eveneens nieuwe behuizing achter de bestaande orgelkas.

 


Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Speelfluit 4
Quint 3
Woudfluit 2
Mixtuur III-IV
Trompet 8 B/D

Rugwerk C-f3
Fluit Dolce 8 B/D
Fluit Travers 8 D
Gamba 8 D
Prestant 4
Fluit 4
Octaaf 2
Dulciaan 8

Pedaal C-d1
Subbas 16 – 1944 Standaart, 2016 herstel door Mense Ruiter
Octaaf 8 – 2016
Bazuin 16 – 2016

Werktuiglijke registers
Koppeling Hoofdwerk-Rugwerk B/D
Pedaalkoppel – 1944
Tremulant
Ventiel

 

Zie ook:
Orgel Marrum terug van weggeweest

 

© 2016 fotografie Ad Fahner