‘Hoe meer kennis, hoe meer vragen’

Text Example

advertentieIn de herfstvakantieperiode stond de deur naar de orgels van de Westerkerk in Amsterdam wagenwijd open. Kinderen in de basisschoolleeftijd konden tweemaal daags met hun begeleiders kennismaken met orgels en orgelmuziek. Marian Jaspers Fayer bezocht de excursies in de Wester samen met 42 kinderen en schrijft over haar ervaringen …

Een aantal weken geleden had ik diverse muziekdocenten bij mij in de buurt (Stichting Muziek op Maat Amsterdam-Zuidoost) gevraagd of er belangstelling was om in de herfstvakantie het orgel van de Westerkerk te bezichtigen. De meeste kinderen waren nog nooit in een kerk geweest, laat staan dat ze ooit een orgel hadden gehoord. Mijn verwachting van ongeveer acht aanmelding werd groots overtroffen, er waren liefst 42 aanmeldingen!

In de metro hebben de kinderen veel praatjes en zijn volop in spanning van wat er komen gaat. Ze krijgen allemaal een lolly, niet alleen omdat het lekker en gezellig is, maar het dempt ook het geluid aanzienlijk. Met de groep kinderen en ouders komen we de Westerkerk binnen. Ondanks de grootte van de groep zijn de meesten stilletjes en verwonderd. Ze zien hoe hoog de kerk is en hoe groot het orgel. Omdat we niet allemaal tegelijk naar het orgel toe kunnen zijn we in drie groepen gesplitst en gaan we per groep om de beurt naar boven met organist Jos van der Kooy. De laagdrempelige uitleg van Jos met de juiste dosering van kennisoverdracht en gein maakte dat de kinderen helemaal aan zijn lippen hingen. Prachtig om te zien !

De ander groep gaat met mij mee ik vertel het een en ander over de kerk: dat Koningin Beatrix en Prins Claus hier zijn getrouwd, over de burgemeesterspoort, het Brandend Braambos, Rembrandt, de symboliek van de beelden op het orgel enzovoort enzovoort. We komen tijd te kort. De derde groep maakt ondertussen tekeningen voor Jos, om hem te bedanken. Prachtig zijn ze geworden! Na een patatje op de Westermarkt en een bezoek aan het Pianolamuseum in de Westerstraat keren we weer terug naar Zuidoost.

Opvallend waren de verschillen in de groep nadat we de Wester hadden verlaten. Er werd door de kinderen onderling gepraat over de diverse geluiden van het orgel (o.a. stoomboot, spookhuis) en wat ze allemaal hadden mee gemaakt. Steeds werd er doorgevraagd over de dingen die uitgelegd waren tijdens ons bezoek. Er werden vergelijkingen gemaakt tussen de gigantische blaasbalgen van het orgel en de werking van een pianola. Hoe meer er werd uitgelegd, hoe meer vragen er kwamen!

De gemaakte tekeningen getuigen van hoe leuk ze het hebben gevonden. Toen Jos van der Kooy nog aan de kinderen vertelde dat hij de tekeningen boven bij het orgel ging ophangen waren ze helemaal trots! Het was een prachtige dag en een prachtige leerschool van hoe wij kennis vergaren. Kennis roept vragen op en beantwoorde vragen geven kennis. Het blijft een mooie cirkel. [MARIAN JASPERS FAYER]

Marian Jaspers Fayer geeft dwarsfluitles aan kinderen en volwassenen via Muziekles op Maat en op de Streekmuziekschool Rijnakkoord te Leiderdorp. Daarnaast speelt ze veel kamermuziekconcerten in diverse bezettingen.

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie www.westerkerk.nl