Hommage – Haite van der Schaaf

Haite van der Schaaf (1927-2016) was een veelzijdig organist. Hij speelde muziek van Sweelinck tot en met Johan Koers, Daan Manneke en George Stam. De 2cd ‘Hommage – Haite van der Schaaf’ geeft een goed overzicht van zijn concertprogramma’s.

Text Example

advertentieDe productie is een initiatief van zijn weduwe Annelies van der Schaaf-Bos, die als alt-mezzo vaak medewerking verleende aan de concerten van haar man. In de jaren vijftig was hij een pleitbezorger van barokmuziek, maar hij speelde ook met verve werk van eigentijdse componisten. Van der Schaafs eerder uitgebrachte eigen psalmcomposities ontbreken op deze cd.

Op de dubbelaar zijn naast een paar grote bekende Nederlandse orgels (Leeuwarden, Weesp, Haarlem) buitenlandse instrumenten te horen uit onder meer Marienhafe, Norden en Toulon. Maar er klinken ook veel kleine interessante en weinig gehoorde orgels in Nederland, zoals Castricum, de Doopsgezinde Kerken van Hilversum en Heerenveen, Amsterdam (Amstelhof) en ook het zelden meer te horen Quellhorst-orgel in de Bethlehemsekerk in Zwolle.

De opnamen zijn in eigen beheer gemaakt tussen 1983 en 1996. In het boekje staan veel foto’s waarop Haite en vaak ook Annelies van der Schaaf aan het concerteren zijn.

Hommage – Haite van der Schaaf

CD1 – Sweelinck: Echofantasie; Van Noordt: Psalm 6; Da Viadana: Ergo sum pauper et dolens; Gabrieli: Canzon prima’La Spiritata; Seger: Fuga in A; Huijgens: Psalm 122; Speuy: Psalm 100; Düben: Fantasia ‘Wo Gott der Herr nicht bei uns hält’; Buxtehude: solocantate Jubilate Domino; Weckmann: Toccata en Fuga in d; Handel: solocantate ‘La Solitudine’; J.S. Bach: Preludium en Fuga in a (BWV 543).

CD 2 – Mozart: Zeven variaties over ‘Willem van Nassau’; De Lange jr.: Carillon; Dvorak: twee Bijbelse liederen; Langlais: delen uit Suite Baroque; Van der Horst: Psalm 121; Badings: Sonate voor alt en orgel; C. Kee: Allegro con spirito; Eben: Lied der Ruth; Schönberg: Alleluja! Singt die Weise; Koers: Fantasia super ‘De Profundis’; Manneke: Fantasia Psalm 146; Stam: Passacaglia en Fuga.

Uitgave eigen beheer – TT 73’54 + 74’14, booklet 32 p., prijs € 18 incl. verzendkosten | te bestellen via h.schaaf66@upcmail.nl