Hoofdwerk en Pedaal Verschueren-orgel Westerkerk Enkhuizen in gebruik genomen

De Niehoff-kas van het orgel in de Westerkerk te Enkhuizen | © foto Gert Eijkelboom

Op zondagmiddag 9 juni worden het Hoofdwerk en Pedaal van het Verschueren-orgel in de Westerkerk in Enkhuizen in gebruik genomen. Dit gebeurt met concert door orgeladviseur Theo Jellema.

Text Example

advertentieDe voltooiing van de twee werken vormt de tweede bouwfase van het orgel, waaraan sinds 2020 door Verschueren Orgelbouw uit Ittervoort wordt gewerkt. In de Niehoff-kas uit 1549 komt een drieklaviers orgel van 35 stemmen. 

Lees ook
Bovenwerk nieuw Verschueren-orgel Westerkerk Enkhuizen gepresenteerd

In financiële redenen is het project in drie fasen verdeeld. In het najaar van 2021 vond de ingebruikname plaats van de eerste fase: het Bovenwerk, inclusief klaviatuur, windvoorziening en een deel van de tractuur van het Hoofdwerk. Twee pedaalstemmen waren al bruikbaar door een wisselsleepconstructie.

Tweede fase

In de onlangs afgeronde tweede fase zijn het Hoofdwerk (prestantregister 16’, 8’, 4’, 2’, drie mixturen en de Holpijp 8’) en het Pedaal (Subbas 16’, Octaaf 8, Roerquint 6’, Bastrompet 16’ en de met wisselsleep op Bovenwerk of Pedaal in te zetten registers Octaaf 4’ en Trompet 8’) gerealiseerd. In de komende jaren zal ook het Rugpositief worden voltooid.

Ingebruiknameconcert

Tijdens het ingebruiknameconcert zal adviseur Theo Jellema het orgel laten horen in werken van Sweelinck, Van Noordt, J.S. Bach, C.P.E Bach, Mendelssohn en Kint. Het concert begint om 15.00 uur en is gratis toegankelijk