Ierse organist wint Schnitger-concours Alkmaar

Text Example

advertentieHet 9e Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar is gewonnen door de Ierse organist Simon Harden. Hij ontving uit handen van de heer Mink van de Rabobank de Rabobankprijs, ter waarde van € 5.000

Ook kreeg hij uit handen van de voorzitter van het Schnitgerbestuur, de heer van der Ham, de publieksprijs. De enige vrouwelijke finalist, de Finse Julia Tamminen, kreeg de tweede prijs, de Flentrop-prijs ter waarde van € 2.500, uit handen van de heer Elshout van Flentrop Orgelbouw. Gabor Soos uit Hongarije, de derde finalist, kreeg een geldbedrag van € 1.000.

De finalisten moesten op het grote Van Hagerbeer/Schnitgerorgel het Te Deum Laudamus van Dieterich Buxtehude en de Canzona in a van Andreas Werckmeister vertolken, alsmede twee koraalpreludes van Buxtehude en een Ciaconna of Passacaglia van Buxtehude, die door de jury werden uitgekozen.

De jury bestond uit de organisten Michel Bouvard (Frankrijk), Andrea Marcon (Italië), Naomi Matsui (Japan), Wolfgang Zerer (Duitsland) en Pieter van Dijk (Nederland).

Simon Harden

De winnaar Simon Harden is geboren in Dublin. Na zijn middelbare schoolopleiding maakte hij kennis met het orgel. In 1995 schreef hij zich in bij het Trinity College Dublin. Nadat hij afgestudeerd was werd hij part-time docent aan ditzelfde college.

In 2001 vertrok Simon naar Duitsland om zich te specialiseren in verschillende orgelstijlen. In 2004 behaalde hij het diploma aan de Hochschule für Musik en Theater in Hamburg. Na een studie in Parijs voor Franse orgelmuziek, keerde hij terug naar Hamburg en ontving een beurs van de gemeente Hamburg om zijn studie te voltooien. In oktober 2006 won hij de 2e prijs op het “Grand Prix Bach”festival van Lausanne en in december 2006 ontving hij de “DAAD”prijs in Hamburg.

Simon heeft een uitgebreide concertpraktijk en gaf reeds concerten in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Polen, Italië, Groot Brittannië en Zwitserland.

Op zaterdag 30 juni geven deelnemers aan de Orgelacademie van het Orgelfestival Holland nog een gratis toegankelijk orgelconcert in de Grote Sint Laurenskerk, Koorstraat 2, 1811 GP. Aanvang 20.00 uur.

Zie voor meer informatie

www.alkmaarorgelstad.nl.

© 2007 www.orgelnieuws.nl