Illuster – Véronique van den Engh in de Bossche Sint-Jan

cd Illuster Veronique van den Engh

Imposant, allure, illuster. Het is duidelijk dat Véronique van den Engh als titularis van de Bossche Sint-Jan trots is op haar instrument. De drie genoemde woorden vormen de afzonderlijke titels van haar zojuist voltooide cd-trilogie.

Text Example

advertentieTwee jaar geleden mocht ik in deze kolommen een stukje schrijven over de eerste twee delen. Die bespreking haalt me nu eigenlijk de woorden uit de mond en kan, om het in advocatenjargon te zeggen, hier dan ook als herhaald en ingelast beschouwd worden.

Van den Engh heeft opnieuw een gevarieerd programma samengesteld met daarin de nodige aandacht voor muziek uit de lage landen. Een mooie mix van bekend en minder bekend repertoire. Van intiem en meditatief (Verpeaux) tot groots en meeslepend (Vierne).

Waar Van den Engh in het booklet de term ‘illuster’ op haar orgel en de gekozen componisten plakt, geldt die kwalificatie wat mij betreft ook de organiste zelf. Misschien (nog) niet in de betekenis van ‘beroemd’ (met name boven de grote rivieren geniet Van den Engh niet overal de faam die ze beslist verdient), maar in ieder geval in de betekenis van ‘voortreffelijk’. Het is een genot om naar haar spel en interpretaties te luisteren.

De persoonlijke noten in het booklet zorgen wederom voor meerwaarde. Van den Engh heeft daarbij als motto laten optekenen: muziek raakt de ziel daar waar woorden niet kunnen komen. En zo is het.

Lees ook: Tien plus vier vragen aan Véronique van den Engh


Illuster

Kathedrale Basiliek van Sint-Jan ’s-Hertogenbosch
Véronique van den Engh, orgel

Wie schön leuchtet der Morgenstern (Buxtehude); Uit Symphonie nr. 1: Final (Vierne); Ick will mi gaen vertroosten (Peeters); Prélude, Fugue et Variation (Franck); Uit Sonate nr. 8: Introduktion & Passacaglia (Rheinberger); Complainte de Voix Humaine (Verpeaux); Fantasie op B.A.C.H. (Toebosch); Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645 (Bach); Metanoia (Pirenne); Voluntary opus VI nr. 5 (Stanley); Elévation ou Communion en a-mineur (Lefébure-Wély); Incantation pour un jour Saint (Langlais).

Label: tuliprecords.nl
Nummer: TURE 201725
Speelduur: 72’18
Booklet: 24 p. (NL/EN)
Prijs: € 18,50