Allure in Den Bosch

cd Allure Veronique van den Engh TURE 201520

In 2017 bestaat het hoofdorgel van de Bossche Sint-Jan 400 jaar. In aanloop naar dit jubileum is titularis Véronique van den Engh bezig met een driedelige cd-serie. Vorig jaar verscheen onder de titel Imposant het eerste deel. Afgelopen zomer verscheen het vervolg: Allure.

Text Example

advertentieDe titel van dit deel slaat, aldus de organist in het booklet, zowel op het instrument (‘een dame van allure’) als op de gespeelde werken. Nog meer dan in het eerste deel heeft Van den Engh gekozen voor een grote variëteit aan stijlen, waarmee zij haar orgel op fraaie en veelkleurige wijze in de spotlights zet. Je zou maar de vaste bespeler zijn van zo’n instrument …

Het recital begint chronologisch gezien bij Hollands beroemdste componist en eindigt bij de excentrieke Noor Mons Leidvin Takle. Daartussenin treffen we Duitse barok en Franse romantiek. Belangrijk onderdeel vormen diverse Nederlandse composities uit de twintigste eeuw.

Van den Engh valt niet genoeg te prijzen dat zij haar nek uitsteekt voor deze relatief onbekende en weinig gespeelde stukken; ze geven deze schijf beslist meerwaarde, zeker als ze zo worden uitgevoerd als hier. Gedreven en voornaam, dat is het spel van Van den Engh, buitengewoon plezierig om naar te luisteren. Daarbij komt dat, hoe kan het ook anders, de schitterende akoestiek van de kathedraal door haar optimaal benut wordt.

Afgaande op de inmiddels verschenen delen, is deze serie behalve de presentatie van een orgel ook een soort van muzikale autobiografie. In de lezenswaardige booklets heeft Van den Engh bij elk van de gespeelde werken een persoonlijke ervaring genoteerd, een herinnering aan een specifiek moment of een bepaalde persoon. Mooi om daar deelgenoot van te worden, het bezorgt deze cd’s naast alle imposantheid en allure ook iets intiems.

 


Allure

Kathedrale Basiliek van Sint-Jan ’s Hertogenbosch
Véronique van den Engh, orgel

Allegro uit Symphonie nr. 6 en g-mineur, opus 42/2 (Widor); Ballo del Granduca (Sweelinck); Fantasia in c-moll BWV 562 (Bach); Toccata con corale e fuga (Van Amelsvoort); Suite du deuxième ton (Clérambault); Koraal-Toccata (Van der Putt); Sortie en F-majeur (Franck); Praeludium over Veni Sancte Spiritus (Pirenne); Praeludium in e-moll (Bruhns); Meditation (Takle); Toccata on Veni Emmanuel (Carter)

Label: tuliprecords.nl
Nummer: TURE 201520
Speelduur: 78’24
Booklet:  24 pagina’s (NE/EN)
Prijs:  18,50

BESTELLEN