IN HET KORT Hans Leo Hassler – Complete Organ Works – Manuel Tomadin

hans leo hassler organ works manuel tomadin

Hans Leo Hassler (1564-1612) is onder organisten een bekende naam. Of de bekendheid ook geldt voor zijn hele orgeloeuvre is nog maar zeer de vraag. Deze 11cd-box van Manuel Tomadin vult dat mogelijke hiaat op en biedt een uitgebreide kennismaking. 

Text Example

advertentieHoewel Hassler van Duitse afkomst was, heeft hij zich sterk laten beïnvloeden door de Italiaanse muziek tijdens zijn studie in Venetië. Met deze dualiteit heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Zuid-Duitse orgelcultuur.

Velen zullen verrast zijn door de omvang van Hasslers klavieroeuvre. Zijn nalatenschap bestaat uit magnificats die hij maar liefst veertien keer uitgebreid heeft getoonzet, canzones, ricercares en toccata’s, waarbij hij uiteraard uitging van kerktoonsoorten. Te midden van deze uitgebreide composities vormen de beknopte intavolaties uit de Lustgarten een weldadige oase.

Voor deze uitgave houdt Manuel Tomadin de Italiaanse invloeden vast met een interessante keuze van 16e– en 17e-eeuwse orgels uit zijn thuisland. Hoewel het voornamelijk eenmanualige instrumenten zijn, hebben ze een grootse omvang en klank. Het spel van Tomadin is hier al vaker uitvoerig besproken: altijd zorgvuldig, muzikaal, doorleefd en kleurrijk geregistreerd.

Waarom deze opname aan je voorbij laten gaan?

Hassler is geen gemakkelijke kost en komt eigenlijk pas tot leven als je er zelf intensief mee aan de slag gaat. 

Waarom is deze opname het beluisteren waard?

Liefhebbers van oude muziek kunnen hier hun hart ophalen. Velen zullen zich verbazen over de rijkdom en diepgang van Hasslers oeuvre. Deze box is ook een boeiende kennismaking met dit deel van de (Italiaanse) orgelgeschiedenis. – MM

Hans Leo Hassler – Complete Organ Music

Versus, Canzones, Ricercars, Magnificatten, Intavolierungen uit Lustgarten, Variationen Ich gieng einmal spatieren, Toccata’s, diverse geestelijke werken.

Manuel Tomadin, diverse 16e- en 17e-eeuwse orgels in Italië.

Brilliant Classics – 95331, 11 CD, TT 13.00’05.  opnamen 2016-2018, booklet 20 p. EN, prijs € 32,99 (CD), ook streaming | brilliantclassics.com