In memoriam orgelbouwer Jan de Bruijn (1946-2023)

jan de bruijn

Op maandag 18 december 2023 overleed orgelbouwer Jan de Bruijn op 77-jarige leeftijd. Gedurende zijn carrière heeft hij bij verschillende orgelbouwers gewerkt. Maarten Oranje, zijn kompaan sinds de tijd dat Jan bij Fonteyn & Gaal werkte, schreef een in memoriam.

Jan de Bruijn werd geboren op 22 november 1946 in Amsterdam. Zijn eerste kennismaking met orgelbouw vond plaats bij Flentrop. Vervolgens trad hij in 1967/68 in dienst bij Fonteyn & Gaal in Amsterdam. Tien jaar later, nadat Fonteyn & Gaal in 1974 naar Kampen was verhuisd, ging hij verder als zelfstandige. Hij werkte onder andere voor Vierdag in Enschede, Verschueren in Heythuysen, en als pianostemmer.

Een eigen orgelbouwwerkplaats bleek niet levensvatbaar, mede door de malaise in de jaren 80, die ook veel orgelmakers trof, met personeelssanering tot gevolg.

Groot aantal orgels

Bij Verschueren werkte hij in het noordelijke rayon, waar hij grote stembeurten uitvoerde aan onder andere het Knol-orgel in Hasselt en het Hinsz-orgel in Bolsward, evenals vele andere orgels op de klantenlijst van Verschueren. Hij onderhield ook zelfstandig een groot aantal instrumenten verspreid over het hele land. Vele kosters en organisten denken met waardering terug aan zijn samenwerking en vakmanschap.

Doorzettingsvermogen

Jan de Bruijn ontplooide diverse activiteiten samen met zijn orgelbouwwerkzaamheden in de breedste zin van het woord. Als parketteur, tegelzetter en vloerenlegger vulde hij zijn overige werktijd, met een eigen tegelmarkt in Kampen en Emmeloord.

Een kleine hersenbloeding maakte een einde aan zijn actieve werk, maar met doeltreffende revalidatie en doorzettingsvermogen kon hij nog enkele jaren de tongwerken van de ‘Knol’ in Hasselt stemmen voor een concert. De hulp van zijn vrouw Marion als chauffeur en toetsenist was de laatste jaren van groot belang.

Amsterdammer

Zijn Amsterdamse inborst werd gekenmerkt door zijn uitgesproken mening, waarbij oprechtheid en rechtvaardigheid opmerkelijk werden gevonden door de mensen om hem heen. Geboren in Amsterdam bleef hij altijd verlangen om weer naar die stad terug te keren.

Jan de Bruijn overleed op maandag 18 december 2023 in Amersfoort. Op vrijdag 22 december vond de crematie plaats op Westgaarde in Amsterdam. 

1 Comment

  1. Ik heb veel met Jan de Bruin samen mogen werken, eerst bij Fonteijn & Gaal in Kampen en later toen hij zelfstandig orgelmaker was. Ook privé konden wij het goed vinden. Samen met Marion, zijn vrouw, was hun huisadres aan de Brunel in Kampen altijd gastvrij open. Gezellig op een ouderwetse misschien wat Amsterdamse manier. Ook hielp ik hem nog wel eens met kleine klusjes en verving hem in de zomermaanden om de tongwerken van het Hasseltse Knol-orgel te stemmen. Helaas ben ik Jan en Marion wat uit het oog verloren maar sprak hen nog verleden jaar in de Kamper Oudestraat. Met een dosis Amsterdamse humor namen we afscheid. Blijkt nu voor het laatst geweest te zijn.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.