Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar 2023 gewonnen door Luca Akaeda Santesson

Luca Akaeda Santesson

Het 15e Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar is donderdagavond 29 juni gewonnen door Luca Akaeda Santesson. De tweede prijs ging naar Martien de Vos, António Pedrosa werd derde.

Text Example

advertentieDe finale vond plaats in de Grote Sint-Laurenskerk te Alkmaar. Op het Van Covelens-orgel speelden de drie finalisten werk van Andries van Rossem en Manuel Rodrigues Coelho. Op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel werden twee verplichte keuzewerken gespeeld: Trio ‘Allein Gott in der Höh’ BWV 664 of 676 of Trio ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wendt’ BWV 655 van Johann Sebastian Bach, en Praeludium in e-moll van Nicolaus Bruhns (de Grote) of Dietrich Buxtehude (BuxWV 142).

Concours

Het concours ging vorige week vrijdag en zaterdag van start met negen deelnemers afkomstig uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland (António Pedrosa, Martien de Vos en Maurits Bunt), Polen, de Verenigde Staten en Zwitserland. De tweede ronde werd afgelopen maandag gespeeld op het Müller-orgel in de Kapelkerk. 

De internationale jury bestond uit Reinhard Jaud, Jean Ferrard, Pieter van Dijk, Bernard Foccroulle, Luc Ponet, Maurizio Croci, Roberto Antonello, João Vaz, Clemens Lucke, Yves Rechsteiner, Brita Sjøberg en Frank van Wijk.

Winnaars

Winnaar Luca Akaeda Santesson is in 2001 geboren in Milaan. Hij studeerde orgel, klavecimbel, basso continuo en kamermuziek aan het Conservatoire Claude Debussy in Parijs en de regionale conservatoria van Lyon en Parijs. Aansluitend behaalde bij zijn Bachelor en Master aan het Conservatoire national supérieur de musique et de danse in Lyon bij Francois Espinasse en Liesbeth Schlumberger. Hij won diverse prijzen waaronder aan het Grand Prix Jean Louis Florentz (2022) en de Internationale Olivier Messiaen Competitie. Privélessen en masterclasses volgde hij bij Eric Lebrun, Franck Vaudray, Hans-Ola Ericsson, Kimberly Marshall, Peter van Dijk en Michel Bouvard.

Martien de Vos (1995) studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Groningen. Hij is organist in Rotterdam, Mijnsheerenland en Ooltgensplaat. Vorig jaar werd hij derde tijdens het Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar.

António Pedrosa (1997) is geboren in Portugal. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en de Musikhochschule te Hamburg. Hij is als organist actief in de Obrechtkerk en de Sint-Nicolaasbasiliek in Amsterdam