Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar gewonnen door Stephan Pollhammer

stephan pollhammer organist

Het Internationaal Schnitger Orgelconcours 2022 is gewonnen door de Oostenrijker Stephan Pollhammer. De finale van het concours vond vrijdag 1 juli plaatst in de Grote Kerk in Alkmaar.

Text Example

advertentiePollhammer (1998) wist niet alleen de jury te overtuigen, ook de overige aanwezigen schaarden zich achter hem waarmee tevens de publieksprijs won. De tweede prijs ging naar de Zuid-Koreaanse organiste Sunkyung Noh; de derde prijs was voor de Nederlander Martien de Vos.

De drie finalisten speelden vrijdagavond op zowel het Van Covelens-orgel als het Schnitger/Van Hagerbeer-orgel. Daarbij hadden zij de keuze uit een van de fantasieën van Sweelinck, een van de zes Triosonates van Bach, en een van de preludiums en fuga’s BWV 532, 543, 550 en 564.

Het concours beleefde zijn veertiende editie. De tweejaarlijkse wedstrijd die onderdeel is van Orgel Festival Holland zou aanvankelijk in 2021 plaatsvinden. Door corona is het integraal verplaatst naar dit jaar. 

Zaterdag 25 juni ging het concours op de beide orgels van de Grote Kerk van start met tien deelnemers. Zes kandidaten, waaronder ook de andere Nederlandse deelnemer Jochem Schuurman, speelden de tweede ronde op het Müller-orgel in de Kapelkerk.

De jury bestond uit Benoît Mernier (B), Michel Bouvard (F), Martin Schmeding (D), Johannes Strobl (CH) en Menno van Delft (NL.)