Schnitger Orgelconcours Alkmaar verplaatst naar 2022

Het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Grote Sint-Laurenskerk te Alkmaar | © foto Gérard van Betlehem

Het Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar wordt vanwege corona verplaatst naar 2022. Dat heeft de organisatie gisteren bekend gemaakt. Ook het Orgel Festival Holland, waarvan het concours deel uitmaakt, schuift een jaar op.

Text Example

advertentieHet festival dat in juni plaats zou vinden is vooral afhankelijk van internationaal kunnen reizen. Dat wordt door verplichte quarantainemaatregelen zeer beperkt, zo denken de organisatoren. ‘De daarmee samenhangende scenario’s holden het festival steeds verder uit.’ Daarom werd tot uitstel besloten.

Festival en concours vinden plaats van vrijdag 24 juni tot en met 1 juli 2022. De programmering blijft hetzelfde. De tien geselecteerde deelnemers aan het Schnitgerconcours behouden hun plaats. Zoals het er nu naar uit dat ook de gevraagde juryleden en musici erbij zullen zijn.

‘Alkmaar’ zou dit jaar een van de twee internationale orgelconcoursen in Nederland zijn. Het andere – het in 2020 al eens uitgestelde Internationaal Orgelimprovisatieconcours in Haarlem – gaat vooralsnog door. Dat lieten de organisatoren begin deze maand nog weten bij de bekendmaking van de deelnemers. De zomeracademie, als onderdeel van het Haarlemse orgelfestival, is wel uitgesteld naar 2022.