International Martini Organ Competition Groningen voortaan tweejaarlijks

Orgel Martinikerk Groningen | © orgelfoto.nl

De International Martini Organ Competition Groningen vindt voortaan elke twee jaar plaats, in afwisseling met het Schnitger Festival. Na de eerste editie van 2017 krijgt het concours een vervolg in 2020.

Text Example

advertentieDe orgelwedstrijd voor professionele organisten en vakstudenten tot 35 jaar vindt plaats van 2 tot en met 8 augustus 2020. Naast de drie wedstrijdrondes worden die week ook masterclasses, excursies en bijzondere concerten georganiseerd.

De concoursinstrumenten zijn het grote Martini-orgel, het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk en het Edskes-orgel in de Lutherse Kerk in de stad Groningen.

De Martinikerk, Groningen Orgelstad en het Prins Claus Conservatorium en samen verantwoordelijk voor de organisatie van het concours. De artistieke commissie bestaat uit Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga Theo Jellema en Lambert de Bont. 

Deelnemers en repertoire

Deelnemers (maximaal 35) kunnen zich tot 15 maart 2020 aanmelden. Een jury bestaande uit Hayo Boerema, Theo Jellema en Stef Tuinstra selecteert daaruit twaalf deelnemers op grond van toegestuurde geluidsopnamen.

Het repertoire voor de drie live-rondes bestaat uit werk van Scheidemann, Hanff, Tunder, Weckmann, Purcell, Buxtehude, Bach, Schumann, Bunk, Rheinberger en Brahms. Daarnaast spelen de deelnemers in de halve finale in de Lutherse Kerk een concerto van Stanley of Haydn met het Luthers Bach Ensemble.

Jury en prijzen

De jury van het concours zal bestaan uit Nathan Laube (VS), Eric Lebrun (Frankrijk), Pier Damiano Peretti (Italië/Oostenrijk), Reitze Smits (Nederland) en voorzitter Jean-Claude Zehnder (Zwitserland).

Voor de winnaars liggen geldprijzen van twee-, drie- en vijfduizend euro in het verschiet. Daarnaast krijgen zij uitnodigingen voor het geven van orgelconcerten in Nederland. Het publiek krijgt ook de gelegenheid zijn favoriet aan te wijzen.

Meer informatie en aanmelden

 international-martini-organ-competition-groningen.nl

Lees ook
Laurens de Man wint International Martini Organ Competition Groningen