Internationale Schweitzerprijs uitgereikt aan Daniel Roth

De Franse organist Daniel Roth kreeg maandag 19 mei in het Duitse Königsfeld de Internationale Albert Schweitzer Prijs uitgereikt. Hij kreeg de prijs omdat hij zich als musicus verdienstelijk had gemaakt in de geest van het gedachtengoed van Albert Schweitzer.

Text Example

advertentie 

De uitreiking van de prijs vond plaats in de kerkzaal van de Hernhutter Broedergemeente in Königsfeld in het Zwarte Woud, waar Roth een dag eerder  een concert gaf.

 

Laudatio

In zijn laudatio bij de prijsuitreiking refereerde dr. Harald Schützeichel uit Freiburg  aan een artikel van Schweitzer uit 1908 over kunstenaars die zich op de pad van de Bach-vertolking begaven. ‘Een beetje minder lawaai, (…) wat meer vaardigheid, wat meer bescheidenheid, wat meer diepte en verinnerlijking’.

 

Bescheidenheid

‘Wie deze woorden leest Daniel Roth als organist kent, zal meteen begrijpen waarom hij een waardige winnaar is van de Internationale Albert Schweitzer Prijs.’ Daniel Roth heeft volgens Schützeichel de kenmerken die Schweiter essentieel vond voor een artistiek organist: ‘ Weinig ophef over zijn eigen persoon, heel veel vaardigheid en bescheidenheid, daarbij nog eens een grote diepgang en innerlijkheid’. Ook ging Schützeichel in op de overeenkomsten tussen Schweitzer en Roth, als Elzassers, als musici en op geestelijk gebied.

 

Curatorium

De prijs werd hem toegekend door een curatorium van veertien internationale Albert Schweitzer-organisaties in samenspraak met de familie Schweitzer.

 

Zie ook
Internationale Albert Schweitzer Prijs voor Daniel Roth

 

 

 

© 2014 fotografie Michael Grüber