Intonateur en orgelmaker Jan Koelewijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Jan Koelewijn en echtgenote Marjan | beeld Facebook Gemeente Heerde

Intonateur en orgelbouwer Jan Koelewijn is vrijdag 2 oktober benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt de koninklijke onderscheiding ‘vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten op nationaal en internationaal niveau voor het behoud van historische orgels’.

Text Example

advertentieJan Koelewijn, werkzaam bij Orgelmakerij Reil in Heerde, ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Wolbert Meijer van de gemeente Heerde.

Hoog aanzien

In een persbericht van de gemeente wordt hij geroemd om zijn hoge internationale aanzien in zijn vakgebied. Daarbij zet hij zich meer in dan beroepsmatig verwacht zou mogen worden. Zo nodig steekt hij extra (eigen) tijd en energie in een restauratie om tot een optimaal resultaat te komen. 

Koelewijn zet zich ook in voor de overdracht van kennis. Dat doet hij niet alleen aan organisaties als de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, maar ook aan een jonge generatie orgelbouwers. Ook leverde hij ‘een grote bijdrage aan de ontwikkeling van richtlijnen rond de restauraties van historische orgels, evenals aan nieuwe klankontwikkeling en de toepassing hiervan vanuit een historisch perspectief.’

Wapenfeiten

Als belangrijke wapenfeiten worden de reconstructie van het Wiegleb-orgel in Ansbach, de restauraties van het Vater/Müller-orgel in de Oude Kerk te Amsterdam en het orgel van de Der Aa-kerk in Groningen en de klankreconstructie van het Gerritz-orgel voor het Orgelpark genoemd.

Vrijwilliger

Buiten de orgelbouw is hij als vrijwilliger ook veertig jaar actief als organist, tot 1985 in de Eben-Haëzerkerk en aansluitend in de Vrije Evangelische Gemeente in de Kruiskerk te Heerde. In laatste gemeente was hij diaken, lid van de werkgroep Zending en Diaconaat en medeoprichter van de Liturgiecommissie.

Jubileum

In januari dit jaar werd gevierd dat Jan Koelewijn 40 jaar orgelbouwer is en tevens 25 jaar in dienst bij de firma Reil te Heerde. Koelewijn begon op 1 oktober 1979 bij orgelmakerij Leeflang in Apeldoorn en kwam na overname op 1 januari 1995 in dienst bij Reil.

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.