Italiaanse orgelmissen op Brilliant Classics

Op Brilliant Classics verschenen twee cd’s met orgelmissen uit de late Italiaanse Renaissance, gecomponeerd door Claudio Merulo en Giovanni Salvatore. Namen die waarschijnlijk niet direct tot ieders verbeelding spreken.

Text Example

advertentieClaudio Merulo (1533-1604) was bijna drie decennia lang organist van de San Marco in Venetië, waar hij samenwerkte met onder meer Andrea Gabrieli. Uit die tijd stammen de drie missen die organist Federico Del Sordo hier ‘alternatim’ met twee Veronese koren (de Nova Schola Gregoriana & In Dulci Jubilo) uitvoert. Del Sordo bespeelt het historische Antegnati-orgel (1565/1606) van de kathedraal in Verona.

Giovanni Salvatore (1610-1688) bracht vrijwel zijn hele leven in Napels door. Hij was er organist en docent aan het conservatorium. De bovengenoemde uitvoerenden vertolken van Salvatore eveneens drie missen, aangevuld met een toccata voor orgel. De opnamen zijn gemaakt in kerken in Rieti, Rome en Verona.

De booklets bij de beide cd’s verschaffen geen informatie over de bespeelde orgels. In het Merulo-booklet is nog wel een afbeelding van het orgel opgenomen, maar in het Salvatore-booklet is geen enkele orgelfoto afgebeeld. Ook de gezongen teksten ontbreken; deze kunnen wel worden gedownload via de website van Brilliant Classics.

 


Claudio Merulo – Organ Alternatim Masses

Federico Del Sordo, organ ? Nova Schola Gregoriana ? In Dulci Jubilo ? Alberto Turco, director

Missa Apostolorum; Missa in Dominicis Diebus; Missa Virginis Mariae.

Label: Brilliant Classics
Nummer: 95145 (2-cd)
Speelduur: 73’35 + 60’23
Booklet: 12 p. (EN/IT)
Prijs: € 8,99

 


Giovanni Salvatore – Organ Alternatim Masses

Federico Del Sordo, organ ? Nova Schola Gregoriana ? In Dulci Jubilo ? Alberto Turco, director

Toccata Prima del Primo Tuono finto; Versi sopra la Messa che si canta nelle Domeniche dell’Anno; Versi sopra la Messa dell’Apostoli, e Feste Doppie; Versi sopra la Messa della Madonna.

Label: Brilliant Classics
Nummer: 95146
Speelduur: 66’49
Booklet: 14 p. (EN/IT)
Prijs: € 7,99