Jacob Bijster herdacht in Heerenveen

Op vrijdag 23 november is het precies 60 jaar gelden dat Jacob Bijster overleed. De Haarlemse componist wordt die dag in Trinitatis te Heerenveen herdacht met een concert waarin zijn orgelwerk wordt gespeeld door David de Jong.

Text Example

advertentieJacob Bijster (1902-1958) was organist van de Doopsgezinde Kerk te Haarlem en hoofdvakdocent orgel aan het Amsterdamsch Conservatorium. In die hoedanigheid heeft hij diverse organisten opgeleid, onder wie Jaap Dragt en Haite van der Schaaf.

Oeuvre
Het oeuvre van Bijster omvat kamermuziek, liederen, orkestwerken, een zangspel en een belangwekkend aantal orgelwerken. Tot de avantgarde van zijn tijd heeft hij nooit behoord, zijn idioom was nog heel duidelijk gegrond in de late romantiek, met invloeden uit onder andere de neobarok.

Werken als zijn Deuxième Choral behoren het belangrijke Nederlandse orgelrepertoire uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Dit werk zal tijdens het herdenkingsconcert in Trinitas dan ook worden gespeeld, evenals Bijsters Toccata en Ricercare, de Variaties over ‘Stort tranen uyt, weent en schreyt luyde’ en de Parafrase over ‘Komt nu met zang’.

Cd
Organist David de Jong houdt zich al lang bezig met het oeuvre van Jacob Bijster. In het kader van deze herdenking zal er in het volgende voorjaar een cd met werken van de Haarlemse componist verschijnen, waarvoor De Jong enkele historische Friese orgels (onder andere het Bakker & Timmenga-orgel uit 1924 in de Sixtuskerk te Sexbierum) zal gebruiken. 

Concert
Het herdenkingsconcert begint 20.00 uur. Het kerkelijk centrum Trinitatis bevindt zich aan de Coehoorn van Scheltingaweg 1 te Heerenveen. De toegang is vrij, wel wordt er na afloop een collecte gehouden.