Orgelmaker Jan de Olde (88) overleden

Op 16 oktober overleed op 88-jarige leeftijd Jan de Olde te Rijssen. Tussen 1958 en en 1971 maakte hij kerkorgels en huispijporgels, aanvankelijk vanuit Enschede, later vanuit Rijssen.

Text Example

advertentieJan de Olde leerde het orgelmakersvak bij het bedrijf van H.J. Vierdag in Enschede, waar hij van 1946 tot 1953 in dienst was. Na ook nog een jaar voor Koppejan in Ederveen te hebben gewerkt, startte hij in 1956 een eigen bedrijf.

Zo leverde hij orgels in o.a. Oldebroek (Vrije Oud Gereformeerde Gemeente), Hoedekenskerke (Gereformeerde Gemeente), Emmen (Angeluskerk), Hardenberg (Petrakerk) en Rijssen (Oranjekerk), alsmede een aantal huispijporgels.

Onderdelen werden betrokken van Laukhuff, Stinkens leverde het pijpwerk. In enkele orgels paste De Olde een systeem van eigen vinding toe waarbij het ventiel zich onder de toetsen bevindt, en er dus geen wellenbord nodig is.

Verschillende van deze orgels zijn intussen overgeplaatst. Zo bevindt zich het orgel van de Gereformeerde Ontmoetingskerk in Goor tegenwoordig in Praia da Barra (Portugal), het orgel van de Gereformeerde kerk (Stadionlaan) in Hengelo is overgeplaatst naar Ermelo (Goede Herderkerk), een huispijporgel staat nu als koororgel in de dorpskerk van Leiderdorp, een ander huispijporgel bevindt zich nu in de Protestantse kerk in Tongeren (België). 

Uiteraard verrichte de firma De Olde ook stem- en onderhoudswerkzaamheden. Van 1980 tot 1993 handelde De Olde in elektronische orgels en piano’s. Een hoge montagehal aan de Enterstraat in Rijssen herinnert nog aan de periode dat daar orgels werden opgebouwd.

4 Comments

 1. Namens de familie bedankt voor de mooie woorden Cor. Als ik me niet vergis is het orgel inmiddels al 52 jaar. De gedachte dat er nog steeds orgels in gebruik zijn die hij heeft gebouwd biedt veel troost.

  • In 2008 is ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van ons orgel een speciale concert georganiseerd waaraan de 3 organisten van de kerk hebben meegewerkt. Uw vader heeft die avond bijgewoond. Heel bijzonder. De organist Jan J. van den Berg had een bijzondere band met het orgel en heeft er met veel genoegen een aantal concerten op gegeven.

   • Klopt, ik was daar ook bij. Het was een hele mooie avond en mijn vader heeft dat erg gewaardeerd. Het was voor mij de eerste keer dat ik een door mijn vader gebouwd orgel van dichtbij heb kunnen zien en horen. Voor het orgel in Maassluis is het 40-jarige jubileum ook ook gevierd met hem en mijn moeder.
    Ook al was hij al lang gestopt met het bouwen van pijporgels, zijn liefde voor pijporgels en muziek is altijd blijven bestaan.

 2. Hierbij wil ik de fam.de Olde condoleren met het verlies van Jan en hen veel sterkte en kracht toewensen. Jan plaatste in 1968 in de Bethelkerk te Maassluis ons kerkorgel. Vanaf dat jaar speel ik met nog andere collega’s met veel genoegen dit instrument. Vermeldenswaard is verder dat het al die jaren probleemloos heeft gefunctioneerd. Een compliment waard! Ook anderen waardeerden het orgel zeer. Vakwerk.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.