Jan Rozendaal: Koraalbewerkingen [GESIGNALEERD]

Text Example

advertentieJan Rozendaal – Koraalbewerkingen

Orgelkoralen Psalm 6; Fantasie Psalm 56; Elegisch voorspel Psalm 141

Uitgever: Uitgeverij en Antiquariaat “Jan Zwart” Zaandam

Nummer: AMBITUS 85

Pagina’s: 20

Prijs: € 11,50

Jan Rozendaal (1984) studeerde bij Jan Bonefaas, Gijsbert Lekkerkerker en momenteel bij Everhard Zwart. Als organist is hij verbonden aan de Oud Gereformeerde Gemeente te Hardinxveld-Giessendam. Rozendaal schreef voor de vijfentachtigste uitgave in de Ambitus-serie van “Jan Zwart” een bundel waarin een drietal Psalmbewerkingen is opgenomen.

De “Orgelkoralen” over Psalm 6 volgen de berijmde verzen (1773) 1, 2 en 9. Van een rustig Andante met strijkers naar een maestoso fortissimo in de laatste maten.

De verzen 4 en 5 van Psalm 56 worden geïllustreerd met een Fantasie: van een sostenuto inleiding wordt via een met zestiende noten omspeelde cantus firmus (Sesquialter) een levendige toccata bereikt waar mee God geroemd en ’t onfeilbaar woord wordt geprezen (vers 5, berijming 1773). Na een breed, ritmisch genoteerd koraal, met veel octaveringen in zowel melodie als pedaal, volgt een vurig naspel met toccatadelen en brede akkoorden uitmondend in fff compleet met een quint in het pedaal op het slotakkoord.

De bundel besluit in alle rust met het Elegisch voorspel op Psalm 141 vers 2 Mijn bee, met opgeheven handen. Het koraal is hier iso-ritmisch genoteerd.

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl