Jean Baptiste Robin – Fantaisie Mécanique – Music with Organ

De Fransman Jean Baptiste Robin heeft als organist een zeer gevarieerd oeuvre op zijn naam staan, waarin hij naast zijn voorliefde voor de Franse barok graag ook toont dat hij zich volledig kan verplaatsen in symfonische muziek. Tegelijkertijd heeft hij zich ontwikkeld als een vaardig componist. Bijzonder daarbij is dat hij zich niet beperkt tot orgel alleen, maar zijn creativiteit graag deelt met andere instrumentalisten. Deze cd laat zien dat Robin al deze componenten volledig beheerst. Zowel componeren, musiceren en anderen inspireren om er samen een muzikaal feest van te maken etaleert hij in deze uitgave.

Text Example

advertentieHij opent met de Mechanic Fantasy, de compositie waar de cd ook naar is vernoemd. Als je zonder titelaanduiding het werk beluistert is het even zoeken welk verhaal Robin wil vertellen, maar als je dat wel in de gaten hebt dan ga je er vanzelf de humor van in zien. In gedachten zie je een grote fabriekshal volop in bedrijf en machines hun werk doen. Als filmmuziek zou deze fantasie zeker niet misstaan! Alleen is het na tien minuten wel een beetje abrupt afgelopen. Het voelt een alsof jezelf de muzikale fabriek bent uitgewandeld.

Robin heeft in zijn composities het doel om paradoxen in stand te houden, tegenstelling te creëren, muzikale mechanieken te laten contrasteren met fantasie en lyriek. Het klinkt allemaal wat ingewikkeld zoals Robin het in het booklet beschrijft, maar bij herhaaldelijk luisteren begrijp je zijn bedoeling wel en herken je zijn planmatige wijze van componeren. Hierbij blijft het aangename muziek om naar te luisteren, Robin zorgt voor de nodige afwisseling en buit het orgel en zijn muzikanten uit.

Toch mist de muziek een beetje de spanning om de aandacht vast te houden. Je moet in de wereld van Robin verdiepen om zijn verhaal te kunnen volgen, maar ook dan blijkt Robin zo af en toe alweer een track verder te zijn omdat je het even ontgaan was dat er een punt stond in plaats van een komma.

De organist Robin laat zich vergezellen door een uitstekende selectie van muzikanten die zich goed hebben ingeleefd in de wereld van Robin en, evenals de maestro zelf, met overtuiging en hoorbare vreugde spelen. Zonder de andere muzikanten tekort te willen doen wil ik met name de trompettist Romain Leleu noemen. De wijze waarop hij de dialoog aangaat met Robin is werkelijk subliem.

Als orgel heeft hij gekozen voor het Stahlhuth/Jahn-orgel uit Dudelange, welke hij vakkundig etaleert. Ondanks de kritiek die zo af en toe over dit instrument te beluisteren valt blijft het een instrument met een geweldige dynamiek en zeggingskracht. De opname is van hoog niveau. De vraag is uiteraard hoe het in de kerk echt klinkt, maar vanuit de luidsprekers is er een heel mooi evenwicht tussen het orgel en zijn opponenten. Hoor de trompet eens heroïsch door de ruimte schallen, de piano wedijveren met het orgel en de klarinet als een soulmate haar lied spelen!

Kortom: Brilliant Classic heeft weer voor een paar euro een uitgave van formaat op de markt gebracht.

 


Jean Baptiste Robin: Fantaisie Mécanique – Music with Organ

Orchestre Régional de Normandie, Romain Leleu – trumpet,  François Chaplin – piano, Philippe Cuper – clarinet,  Frédéric Champion and Jean-Baptiste Robin – organ 

 Mechanic Fantasy for Organ, Timpani and Strings,  Étoile intérieure for piano and organ,  Récits Héroïques for trumpet and organ, Trois Solos for organ, Chant de l’Âme for clarinet and organ , Regard vers Agartha for four hands organ, Cinq Versets sur le Veni Creator for organ 

Label: Briljant Classics
Nummer: 95479
Speelduur: 70’88
Booklet: 20 pagina’s (EN/FR)
Prijs: € 7,99