Johannes Lang nieuwe organist Thomaskirche Leipzig

Johannes Lang | beeld Facebook

Op donderdag 6 januari wordt Johannes Lang bevestigd in het ambt van organist van de Thomaskirche in Leipzig. Hij volgt Ulrich Böhme op die na bijna 36 jaar met pensioen gaat.

Text Example

advertentieDe 32-jarige Lang werd in juni 2021 verkozen tot organist van de Thomaskirche. Op oudejaarsavond trad hij daar al op tijdens het ‘Silvesterkonzert’. Zijn officiële bevestiging in het ambt vindt plaats tijdens een feestelijke dienst ter gelegenheid van Driekoningen. 

Lange werd in 1989 geboren in Düsseldorf. Hij studeerde oude muziek voor toetsinstrumenten, koordirectie, orgel en kerkmuziek in Freiburg. Hij won diverse prijzen als organist, pianist en klavecinist. Als solist treedt hij op in binnen- en buitenland.

Na aanstellingen als kerkmusicus in Freiburg en Lörrach, was hij vanaf 2016 cantor van de Friedenskirche in Potsdam-Sanssouci. Daarnaast is hij actief als docent orgel en klokkenadviseur.

Achterkleinzoon

Johannes Lang is een achterkleinzoon van Günther Ramin die van 1919 tot 1939 organist van de Thomaskirche was. Lang wordt de 33e organist die dit ambt bekleedt. Dat maakt hem nog geen opvolger van Johann Sebastian Bach die, hoewel ook als organist actief, was aangesteld als Thomaskantor. Ook in dat ambt vond recent een wisseling van de wacht plaats: de Zwitser Andreas Reize werd in september 2021 bevestigd als 17e opvolger van Bach. 

Droom

Voor Lang wordt een droom werkelijkheid, zo schrijft hij in de nieuwsbrief van de Thomaskirche: ‘Wat een droom om te kunnen werken aan het graf van de vijfde evangelist, mij te kunnen toeleggen op het instrument van mijn hart, het orgel, en mijn passie voor continuospel intensief te kunnen beoefenen. Om dit alles als eredienst te ervaren en het te baseren op de ervaring van het (samen) zingen, dat is voor mij het hoogste goed.’

Met een nieuwe organist en cantor heeft de Thomaskirche in korte tijd twee nieuwe kerkmuzikale hoofdrolspelers binnen haar muren.

Lees ook
Thomaskirche Leipzig zoekt nieuwe organist