Jos van der Kooy neemt afscheid als stadsorganist Haarlem

Jos van der Kooy stadsorganist haarlem

Na meer dan 25 jaar neemt Jos van der Kooy afscheid als stadsorganist van Haarlem vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Op dinsdag 10 oktober speelt hij in de Grote of Sint Bavokerk zijn afscheidsconcert.

Text Example

advertentie



Jos van der Kooy, die in december vorig jaar 65 werd, maakte in april bekend dat hij per 1 oktober 2017 zijn functie zal neerleggen. Sinds 1990 was hij aan de gemeente Haarlem verbonden als vaste bespeler van de stadsorgels in de Grote of Sint Bavokerk en de Philharmonie. Het stadsbestuur heeft besloten geen opvolger te benoemen. Anton Pauw blijft als enige stadsorganist van Haarlem.

Actief
Van der Kooy blijft nog wel actief als concertgever in zowel de Bavo als de Philharmonie. Ook zal hij samen met Liesbeth den Boer en Anton Pauw betrokken blijven bij het artistieke beleid en de organisatie van de stadsconcerten. Daarnaast blijft hij zich richten op zijn werkzaamheden als concertorganist, cantor-organist van de Westerkerk te Amsterdam,  organist van de Raad van State in Den Haag, docent hoofdvak orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, docent aan de Universiteit Leiden en als privé-docent.

‘Muziek, publiek en collega’s belangrijker dan de orgels’
Bij zijn 25-jarig jubileum als stadsorganist in 2015 zei Jos van der Kooy in een interview met ORGELNIEUWS over zijn werk in Haarlem: ‘Contacten met concertbezoekers en collega’s die gastconcerten komen geven zijn heel inspirerend, je ervaart wat er leeft onder liefhebbers en vakmensen. De omgang met het Müller- en met het Cavaillé-Coll-orgel brengen steeds nieuwe ervaringen in het omgaan met klank. Haarlem is een ideale plek om nieuwe muziek te introduceren, het publiek staat ervoor open. Die kwart eeuw in Haarlem heeft me in staat gesteld een heel breed repertoire te spelen. De muziek, het publiek en de collega’s vind ik belangrijker dan de orgels, hoe mooi ze ook zijn. De beide orgels zijn werktuigen om muziek met mensen, en zeker ook om mensen met mensen te verbinden.

Afscheidsconcert
Het afscheidsconcert vindt plaats op dinsdag 10 oktober om 20.15 uur. Op het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk speelt Van der Kooy werken van César Franck (Pièce héroïque), Johann Sebastian Bach (Toccata BWV 540), Max Reger (Fantasie over ‘Wachet auf’). Samen met panfluitist Matthijs Koene speelt hij Magic Pipes (2012) van Piet Kee en Ligatura (2015) van Daan Manneke.

Dat laatste werk werd in 2015 geschreven ter gelegenheid van het vijfentwintig-jarig jubileum van Van der Kooy als stadsorganist. Het stuk is expliciet geschreven voor het Müller-orgel in de Haarlemse Bavo. Tijdens het afscheidsconcert van de eerste uitvoering van de versie voor panfluit en orgel in Haarlem plaats.

Voorafgaan de aan het concert geeft Jos van der Kooy om 19.40 uur toelichting op het programma. Na afloop is er gelegenheid het glas te heffen op de scheidend stadsorganist.

 

Lees ook