Joseph Guy Ropartz – Complete Organ Works

cd Joseph Guy Ropartz Complete Organ Works

Joseph Guy Ropartz geniet niet de bekendheid van zijn illustere leraar César Franck en ook nog niet eens die van zijn tijdgenoot Charles Tournemire. Tournemire was en is ook al geen allemansvriend, maar toch altijd nog bekender dan Ropartz. Van Ropartz horen we wel eens diens Prélude funèbre. Hendrik Andriessen moet eens iets gezegd hebben in de zin van ‘in een goudsmederij is het minder druk dan op een bazaar’, en die overweging helpt hier. Wat ook helpt bij de waardering van deze onbekende meester is de schitterende uitgave van Aeolus.

Text Example

advertentieMarkus Eichenlaub bespeelt het laatste orgel dat onder verantwoordelijkheid van maître Aristide zelf is gebouwd: het Aristide Cavaillé-Coll-orgel (1898) in de Parroquia Santa María la Real te Azkoitia (Spaans Baskenland). Dit instrument kennen we onder andere van Ben van Oostens vermaarde Widor Intégrale (Vol. 1). Een vrijwel originele C-C, met als bijzonderheid de horizontale Trompeta armónica 13′ (batalla) en Clarín armónico 6 ½’ (batalla). Ja, die maten zijn Spaanse maten; geen voeten, maar handpalmen. Een werkelijk kostelijk instrument en vastgelegd in een ambachtelijke kwaliteit; dit gegeven alleen al maakt de aanschaf van deze dubbel-cd dubbel en dwars waard. En Eichenlaub heeft volop affiniteit met het repertoire.

De muzikale taal van Ropartz is gekleurd door zijn geboortestreek Bretagne, zijn leermeesters en wel met name Franck, maar ook door Bach en Beethoven, componisten waarvoor hij ook als directeur van conservatoria graag aandacht vroeg. Minder is Ropartz beïnvloed door de Franse ‘modernen’: Debussy, Ravel of Messiaen. Het zou gekund hebben, maar het was anders. De fijnzinnige Ropartz was ook literator en droeg zelf zorg voor teksten van vocale werken. Ropartz heeft geen monumentale werken als symfonieën, maar wel grootse werken van bescheiden omvang nagelaten. Hij stond stevig in de romantische Franse, maar ook Europese traditie.

Het boekje bevat interessante en leesbare teksten van François Sabatier en een aantal prachtige foto’s. een enorm waardevolle uitgave. De markt lijkt verzadigd, met de compact disc lijkt het toch echt minder te gaan, maar dit soort klasse uitgaven is altijd welkom.

 


Joseph Guy Ropartz – Complete Organ Works

Markus Eichenlaub
Aristide Cavaillé-Coll organ (1898)
Parroquia Santa María la Real | Azkoitia

Introduction et Allegro moderato; Trois pièces (Sur un thème breton, Intermède, Fugue); Premières et Secondes Vêpres des Saintes Femmes; Rhapsodie sur deux Noëls populaires de la Haute Bretagne; Offertoire Pascal; Deux petites pièces (Andante con moto, Poco lento); ‘Au Pied de l’Autel (Allegretto Vol. 2 No. 5, Andante espressivo Vol. 1 No. 37, Allegro Vol. 1 No. 12); Fantaisie; Méditation No. 3; Prière pour les trépassés; Prélude funèbre; Prière; Méditation No. 1; Thème varié; Méditation No. 2; Sortie.

Label: Aeolus
Nummer: AE-10391 [2CD, SACD]
Speelduur: 75’39 + 75’15
Booklet: 35 pagina’s (EN/DU/FR)
Prijs: € 29,99
Bestellen: www.aeolus-music.com