Jur Naessens Muziekprijs voor Jacob Lekkerkerker

Text Example

advertentieOrganist Jacob Lekkerkerker heeft woensdagavond 14 december de Jur Naessens Muziekprijs 2011 gewonnen. De prijs is bedoeld voor jonge musici die vernieuwende muziek maken en uitvoeren.

Jacob Lekkerkerker (*1975), organist van de Oudekerkgemeente te Amsterdam, kreeg de prijs uitgereikt in het Bimhuis te Amsterdam. Aan de tweejaarlijkse prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. De andere twee genomineerden waren componist Merlijn Twaalfhoven en bassist Bruno Ferro Xavier da Silva.

Lekkerkerker won de prijs voor zijn stuk Music for portable organ and Kaosspads, een project in samenwerking met componist Jurriaan Berger. Lekkerkerker improviseerde op een kistorgel, met daarop en daarin diverse microfoons. Daarnaast bewerkte hij eigen, eerder opgenomen orgelsamples met een DJ-cdspeler. Berger bewerkt met twee Kaosspads het live orgelgeluid van Lekkerkerker en gaf muzikaal tegenwicht op onder andere de melodica, een draagbaar harmoniumachtig instrument. Het decor was ontworpen door kunstenaar Tilmann Meyer-Faje.

Eerder bracht Lekkerkerker vergelijkbare programma’s uit als 565 The Remix (in samenwerking met Harry de Wit) en Jacob Lekkerkerker & Friends.

Zie ook

www.jacoblekkerkerker.nl

www.jnmprijs.nl

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie: Mariëlle Videler