Karg-Elert: Ultimate Organ Work Vol. 8

karg-elert ultimate organ works 8

Aeolus vordert gestaag met het uitbrengen van de orgelwerken van Karg-Elert. Dat is bijzonder te waarderen, want zoals al vaker gesteld: Karg-Elert staat, ondanks lovende contemporaine kritieken, ten onrechte nog altijd wat in de schaduw van de reus Reger. Naarmate dit vaker gesteld wordt is het trouwens misschien minder het geval. Karg-Elert is een eclectisch componist die in weerwil van alle invloeden die hij toeliet bij zijn scheppende werk een geheel eigen, karakteristieke weg ging. Straube roemde al zijn grote diepgang.

Text Example

advertentie 

Aeolus produceert op hoog niveau. De producties zijn doorgaans tot in detail smaakvol verzorgd. Ook deel 8 voldoet ruimschoots aan de hoge standaard van Aeolus. De cover heeft een passend Jugendstil-karakter. Het booklet laat prachtige (detail)beelden zien van orgel en kerk.

 

Het gekozen instrument is sowieso ideaal voor Duitse romantiek, in het bijzonder voor Karg-Elert en al helemaal is dit instrument toegesneden op het programma. Karg-Elert zelf vermeldde de dispositie als ideaal. De impressionistische klanken van de hier gespeelde suites kunnen hier optimaal ten gehore worden gebracht. Op het Fernwerk vinden we registers als Echogamba 8’, Vox angelika 8’, Seraphonfugara 4’ en Harmonieflöte 4’. De tremulant van het Fernwerk werkt alleen voor de Vox Humana 8’ en zo zijn bijzonder effecten mogelijk.

 

Elke Völker is een erudiete en verfijnde vertolker van het werk van Karg-Elert. Zij voelt de sfeer van deze prachtige laat-romantische muziek als weinig anderen aan. Er zijn gelukkig meer goede Karg-Elert-opnamen te vinden, maar Völkers werk zal lang een referentie-editie blijken te zijn.

 

 

Sigfrid Karg-Elert – Ultimate Organ Works Vol. 8

Elke Völker G.F. Steinmeyer Organ (1911) Christuskirche, Mannheim

 

Festmusik aus ‘Die Meistersinger’ (Wagner, arr. Karg-Elert); Three Impressions op. 108 [Sunset, Starlight, Elegiac Poem]; Three New Impressions op. 142 [Stimmen der Nacht, Valse mignonne, Romantisch]; Drei Impressionen op. 72 [Harmonies du Soir, Clair de Lune, La Nuit]; Three Pastels op. 92 (Karg-Elert)

 

Label: Aeolus
Nummer:  AE-11001
Speelduur:  74’28
Booklet: 28 pagina’s (DU/EN)
Prijs:  € 22,75

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]