Kekerdom viert verjaardag van hersteld Smits-orgel

smits-orgel kerk van kekerdom

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het Smits-orgel in de kerk van Kekerdom werd opgeleverd. Afgelopen winter onderging het orgel nog groot onderhoud en herstel. Ter gelegenheid daarvan en van de verjaardag van het instrument worden op zondag 13 september verschillende activiteiten georganiseerd.

Text Example

advertentieHet orgel in Kekerdom (achter Nijmegen)  werd in 1865 door orgelmaker F.C. Smits gebouwd, de oplevering vond plaats op 7 september van dat jaar. Na diverse wijzigingen en als gevolg van slijtage verkeerde het orgel in een matige conditie. In 1982 werd het daarom integraal gerestaureerd door de firma Gebrs. Vermeulen uit Weert. Daarbij werd de orgelkast in de balustrade geplaatst. De oude onderdelen werden gerestaureerd en ontbrekende registers en de frontpijpen werden bijgemaakt.

Groot onderhoud

Afgelopen winter werd groot onderhoud aan het orgel uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw. Daarbij werden een aantal verzakte frontpijpen hersteld, werd oxidatie van de tongwerkkoppen behandeld, werd het binnenwerk schoongemaakt en het nogal beschadigde pijpwerk van de Mixtuur hersteld. Tenslotte werden de mechanieken opnieuw afgeregeld en werd de intonatie gecontroleerd en op punten verbeterd.

Verjaardag

De viering van de verjaardag vindt zondag 13 september plaats na de eucharistieviering van 09.00 uur. Onder het motto ‘kijk, een kerk’ is er eerst een speurtocht rondom de kerk voor kinderen van de basisscholen. Om 12.00 uur vindt de officiële opening van de dag plaats, gevolgd door een markt met streekproducten op het pleintje voor de kerk. Om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur wordt door de orgelmaker uitleg gegeven over de historie en de constructie van het orgel. Er is een demonstratiemodel van een orgel aanwezig en geïnteresseerden kunnen een blik op het binnenwerk van het orgel werpen. Om 16.00 uur verzorgt Harry Sanders een rondleiding in en om de kerk. ’s Avonds om 19.30 uur wordt een concert georganiseerd. Daarbij wordt het Smits-orgel door Susanne Paulsen bespeeld.

De gehele dag is er een kleine expositie ingericht met foto’s van Smits-orgels, documenten over de familie Smits en archivalia. Op het pleintje voor de kerk wordt overdag een speenvarken gebraden; de bezoekers kunnen zich te goed doen aan een met vlees belegd broodje.

Meer informatie

www.kekerdomsekerk.nl

 

 


Dispositie

Manuaal C-f3
Bourdon 16 bas/discant
Prestant 8
Portunaal 8 discant
Holpijp 8
Prestant 4
Dulcena 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur III
Trompet 8 bas/discant

Positief C-f3
Viola di Gamba 8 – vanaf dis, 1982
Holpijp 8
Fluit 4 bas/discant
Piccolo 2 – 1982
Harmonica 8 bas/discant – 1982

Pedaal C-d1
Aangehangen

 

© 2015 fotografie: Verschueren Orgelbouw Heythuysen