KERNSTEEK [13]

Text Example

advertentie



Een kernsteek levert al eeuwenlang een discussie op. Volgens de een helemaal okay, voor de ander volstrekt fout. Dat verklaart dus waarom de schrijver m/v van deze column op Orgelnieuws tegendraads kan zijn. Soms zelfs in het geheel niet objectief. Maar wel altijd betrokken op de orgelwereld. De teksten worden ingeleverd via een vage server in Verweggistan, zodat zelfs de redactie in het duister tast wie ‘Kernsteek’ is.

Kent u Korenslag? Het is de EO-variant van populairder programma’s als The X-factor, Popstars en The Voice. Hebben de laatstgenoemde drie shows illustere juryleden als Patricia Paay (wie?) of Stacey Rookhuizen (eh….?), Korenslag moet het doen met ene Janke Dekker, de echtgenote van Studio Sports Tom Egberts (dat dan weer wel). In Korenslag strijden koren om de eerste plek en dat wil niet zeggen dat een motet van Orlando di Lasso of een Anthem van Britten automatisch scoort. Nee, het liefst heeft men toch koren die op de populaire tour gaan, alles uit het hoofd zingen en er ook nog wat pasjes bij maken. Sexy kleding en/of gospel wordt niet gepropageerd, maar blijkt mooi meegenomen voor de finaleplaats.

In de laatste aflevering van het vorige seizoen kwam tot mijn verbazing Karin Bloemen een gastoptreden verzorgen. Niks mis met Karin Bloemen by the way: een dijk van stem, een groot acteertalent en haar laatste cd met tranentrekkers in quasiklassieke orkestarrangementen van Wijnand van Klaveren is een absolute topper (kopen die schijf!). Maar wat deed La Bloemen bij de EO? Het duveltje (oeps, foute woordspeling…) kwam uit het doosje: in een mini-interviewtje mocht Bloemen reclame maken voor een nog nieuwere cd met…. (jawel) psalmen! De psalmen zouden volgens Bloemen zijn ‘herdicht’ door Coot van Doesburgh, onder andere actief als tekstschrijfster voor musical en cabaret. Dat wordt wat. Dacht ik.

Eind november kregen we de kous op de kop. In het Noordhollands Dagblad wijdde Jan Vriend een artikel aan die nieuwe cd. Enkele citaten van Van Doesburgh: “God en Jezus gingen eruit, zodat iedereen ze mee kan zingen”. Jezus uit de psalmen werken is geen groot karwei, daar ben je zo mee klaar. Verderop blijkt echter dat Van Doesburgh c.s. met ‘psalmen’ eigenlijk geestelijke liederen bedoelen, want ook ‘Land of hope and glory’ en ‘Dankt, dankt nu allen God’ zitten in het pretpakket. Dit laatste lied krijgt nu de tenenkrommende tekst ‘Sta bij het leven stil en tel de zegeningen. Maak zelf het groot verschil dat zich niet laat verdringen.’ Het onzalige idee voor deze liedporno, want dat is het, komt van de algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap Tom Mikkers: ‘De nieuwe teksten laten meer ruimte over om de dingen voor jezelf in te vullen. Zo komt er een laag bij.’ Eigenlijk gebeurt er bij dit project precies het omgekeerde als het eerstgenoemde cd-project met Wijnand van Klaveren. Dát was een eenmalige gimmick, maar de wereld zal ons toch voor gek verklaren als we in kerkelijk verband binnenkort pak ‘m beet Wim Sonnevelds ‘Het dorp’ als volgt gaan zingen:

Thuis heb ik nog een liturgie

Waarop ik Oosterhuis niet zie

Maar wel een lied van Bastiaans

Een collectezakje aan een steel

Het zegt u hoogstwaarschijnlijk veel

Toen was de kerkgang nog Spartaans.

Die kerk, ik weet nog hoe het was

Met ogen open bidden gaf geen pas

Een pepermuntje voor het grijpen

Het orgel met zijn pijpenfront

boven de preekstoel zich bevond

Je telde telkens weer de pijpen

En na het slotgebed en zegen

Keek ‘t Alziend Oog mij kritisch aan

Ik was een kind en wist niet beter

Dan dat ik naar de hel zou gaan.

[KERNSTEEK]

Wilt u reageren?

info@orgelnieuws.nl

© 2011 www.orgelnieuws.nl