Kerstfeest | Everhard Zwart [GESIGNALEERD]

Text Example

advertentieKerstfeest is voor Everhard Zwart onlosmakelijk verbonden met de Kerstsuites van zijn grootvader Jan Zwart. Everhard staat evenals zijn grootvader en zijn vader Willem Hendrik in dezelfde traditie. De Kerstsuites van Jan Zwart zijn nog immer actueel en behoeven geen betoog. De komende dagen zullen op menig concertprogramma deze suites of delen daaruit geprogrammeerd staan.

Kerstfeest | Everhard Zwart – Hinszorgel Bovenkerk Kampen

Kerstliederen in bewerkingen van Jan Zwart en Willem Hendrik Zwart.

Suite ‘Kerstfeest’ Nr. 1 & 2 (J. Zwart); Fantasie ‘Hoor de eng’len zingen d’ eer’ (W.H. Zwart); Variaties ‘Er is een kindeke geboren op aard’ (W.H. Zwart); Fantasie ‘Nu zijt wellekome’ (W.H. Zwart).

Label: Mirasound

Bestelnummer: CD MIR299421

Prijs: € 14,95

Klik hier om dit artikel te bestellen

Kerstfeest is voor Everhard Zwart onlosmakelijk verbonden met de Kerstsuites van zijn grootvader Jan Zwart. Everhard staat evenals zijn grootvader en zijn vader Willem Hendrik in dezelfde traditie. De Kerstsuites van Jan Zwart zijn nog immer actueel en behoeven geen betoog. De komende dagen zullen op menig concertprogramma deze suites of delen daaruit geprogrammeerd staan.

Naast de Kerstsuites staat er op deze cd werk van vader Willem Hendrik. Een goed idee van Everhard om ook deze werken voor het voetlicht te plaatsen. De variaties over ‘Er is een kindeke geboren op aard’ zijn getoonzet in een aangenaam prikkelend idioom en voorzien van none-akkoorden en doen sterk denken aan Willem Mudde’s variaties over hetzelfde lied. De wijze waarop W.H. Zwart componeerde week daarentegen af van de wijze waarin hij vaak improviseerde. De bewerking over ‘Nu zijt wellekome’ is hier ook zo’n typisch voorbeeld van; een compositie met symfonische allure, gecomponeerd in 1975 ter gelegenheid van de heringebruikname van het Hinsz-orgel van de Bovenkerk.

In het slechts vier pagina’s tellende boekje geeft Everhard een toelichting op de gespeelde werken en vertelt hij wat zijn drijfveren zijn om deze bewerkingen op te nemen. Vermelding van dispositie en wat onduidelijk fotowerk die wel enige sfeer hebben én een ruimtelijke opname maken dit product verder compleet. Mede door de toegevoegde composities van W.H. Zwart een mooie aanwinst in uw misschien toch al uitgebreide Zwart-collectie.

© 2007 www.orgelnieuws.nl