Kerstoratorium voor orgel en samenzang

Text Example

advertentieVoor de tweede keer trekken John Kuiper en Peter Sneep het land door met hun kerstoratorium ‘Voor mij geboren’. De geboorte van Jezus is een gebeurtenis vol vrolijkheid en licht. Dat is dan ook te horen het kerstoratorium ‘Voor mij geboren’.

John Kuiper leest de bijbeltekst uit de eerste twee hoofdstukken van Lukas voor. Peter Sneep maakt voorspelen bij de te zingen liederen en beeldt daarbij de tekst uit. Vorig jaar ging het kerstoratorium in première en werd op zeven plaatsen in Nederland uitgevoerd. De reacties waren enthousiast.

Eerder maakten John Kuiper en Peter Sneep de Marcus Passie, waarin het lijdensevangelie wordt voorgelezen, afgewisseld met samenzang van veel psalmen. In ‘Voor mij geboren’ gaat het net zo. De structuur lijkt op die van Bachs Weihnachtsoratorium. Maar hier geen koren en aria’s. De aanwezigen zelf verwoorden zingend de gevoelens die de geschiedenis over Jezus’ geboorte oproept. Soms zijn dat reacties op wat gelezen is. Een andere keer zijn dat woorden die rechtstreeks uit het evangelie komen: de lofzangen van Zacharias, Maria en Simeon. De orgelbegeleidingen zetten de sfeer van het moment extra kracht bij.

Over de geboorte van Jezus, de redder, zongen de oude Psalmen al. En daarom is in dit kerstoratorium vooral het Psalmboek de belangrijkste inspiratiebron. Maar ook een paar bekende kerstliederen komen aan bod.

Het kerstoratorium duurt ongeveer 90 minuten.

Peter Sneep is organist van De Kandelaar in Amersfoort. Hij maakte vijf cd’s waarop hij samenzang begeleidt. Ook is hij journalist. John Kuiper is docent drama op een school in Oldekerk (Groningen).

Vrijdag 15 december

Amersfoort, De Kandelaar, Heiligenbergerweg 64

Woensdag 20 december

Enumatil, Gereformeerde Kerk, Dorpsstraat 20

Vrijdag 22 december

Sauwerd, De Hoeksteen, Oude Winsumerstraatweg, 19.30 uur

Zaterdag 23 december

Capelle aan den IJssel, De Voorhof, Bermweg 322

Zondag 24 december

Barneveld, De Burcht, Van Schothorststraat 20

Aanvang 20.00 uur, tenzij anders vermeld.

© 2006 www.orgelnieuws.nl