Koninklijke onderscheiding voor musicus Marco den Toom

Burgemeester R.D. Renkema speldt de onderscheiding op bij jubilerend musicus Marco den Toom | © foto Arno Lambregtse

Organist en dirigent Marco den Toom heeft zaterdag 21 september een koninklijke onderscheiding ontvangen. Dat gebeurde tijdens een concert in Het Concertgebouw in Amsterdam ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als musicus.

Text Example

advertentieDen Toom kreeg de versierselen behorend bij de graad van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld door burgemeester G.D. Renkema van de gemeente Nijkerk, waar de 41-jarige musicus woonachtig is. De onderscheiding werd hem toegekend vanwege zijn verdiensten op het gebied van de (religieuze) muziek.

Marco den Toom (Hilversum, 1978) studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium en bij Herman van Vliet, Charles de Wolff, Klaas Jan Mulder en Jacques van Oortmerssen. Als organist was hij verbonden aan onder meer de Hervormde Kerk te ‘s Graveland, de Ichthuskerk te Soest en de Oude Kerk te Putten.

Katwijk

Sinds 1 januari 2017 is Den Toom co-titularis en ‘muzikaal ambassadeur’ van het Van den Heuvel-orgel in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee. Vanaf 2016 was hij daar al betrokken bij de organisatie van de orgelconcerten. Sinds 2017 is hij ook een van de organisten van de jaarlijkse Psalmzangdag.

Dirigent

Den Toom is als dirigent verbonden aan het grootkoor Jubilate Deo te Woudenberg. Van het koor‘Jigdaljahu uit Barendrecht is hij vaste begeleider. Daarnaast treedt hij op als begeleider van andere christelijke koren en geeft hij orgelconcerten.

Componist

Als componist houdt hij zich bezig met het schrijven van christelijke liederen en gospels en het arrangeren en instrumenteren van bestaande muziek. Zo verscheen van zijn hand onder meer een Koraalboek bij de Psalmen (2011), Toccata Ruisseau (2012) voor orgel en de oratoria voor koor, solisten, orgel en orkest Jezus op aarde (2007) en Jozef (2015). In eigen beheer geeft hij bladmuziek uit via zijn muziekuitgeverij Con Passione.

Opnamen

De Toom maakte meerdere  opnamen voor radio, tv, cd en dvd. Van zijn spel als organist verschenen diverse solo-albums, onder andere in Kampen, Den Haag, Dudelange, Kevelaar en Parijs.