Koninklijke onderscheiding voor organist Gonny van der Maten

Ridders Ger Vos en Gonny van der Maten | © foto Kim Krijnen

Organist Gonny van der Maten heeft zondag 13 februari in Haarlem een koninklijke onderscheiding ontvangen. Ook haar echtgenoot, dirigent Ger Vos, werd bij die gelegenheid geridderd. Beiden zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Text Example

advertentieHet echtpaar kreeg de versierselen uitgereikt door burgemeester Jos Wienen van Haarlem. Dat gebeurde in de Philharmonie tijdens het afscheid van de twee van het Concertkoor Haarlem waaraan zij dertig jaar verbonden waren. 

Gonny van der Maten (62) wordt geprezen als een veelzijdig musicus die als organist/ begeleider onder meer het werk van Hendrik Andriessen en haar leermeester Albert de Klerk onder de aandacht bracht. Zo was zij lange tijd bestuurslid van de Andriessen/De Klerk Stichting.

Van der Maten wist Hendriks zoon, de componist Louis Andriessen ertoe te bewegen om zijn eerste en enige compositie voor orgel te schrijven. Van der Maten voerde daarvan de wereldpremière uit in 2017 in de Koepelkathedraal van Haarlem.

Als organist is Gonny van der Maten sinds kort verbonden aan de Lutherse Kerk te Ede. Daarvoor was zij organist van de Oude Kerk in Soest. Van der Maten is actief als concertorganist, docent en dirigent. Daarnaast is zij bestuurslid van de Stichting J.P. Sweelinckprijs.

De verdiensten van Ger Vos (77) liggen niet alleen in de decennialange verbondenheid met het Concertkoor Haarlem en vele andere koren. Ook heeft hij vele dirigenten opgeleid bij verschillende gerenommeerde muziekinstellingen. 

Voor de uitreiking trad het stel nog één keer op met het koor in een uitvoering van het Kyrie en het Gloria uit de Hohe Messe van Bach.