Koninklijke onderscheiding voor orgelmaker en organist Piet Raadgever

orgelmaker en organist piet raadgever

Orgelmaker en organist Piet Raadgever heeft dinsdag 1 september een koninklijke onderscheiding ontvangen. De uitreiking vond plaats in de Torenpleinkerk te Vleuten waar hij afscheid neemt als organist.

Text Example

advertentiePiet Raadgever kreeg de versierselen behorend bij de graad van Lid in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld door burgemeester Den Oudsten van Utrecht.

Piet Raadgever (*1935) ontving de onderscheiding voor zijn verdiensten als orgelmaker en organist. In de laatste hoedanigheid was hij 45 jaar actief. Eerst als organist van de Gereformeerde Kerk te De Meern, vanaf 2001 als een van de vaste bespelers van het Bätz-orgel in de Torenpleinkerk te Vleuten.

Raadgever zette zich naast zijn functie als organist in beide gemeenten ook in op het gebied van liturgie en eredienst. Zo was hij onder meer lid en voorzitter van liturgiecommissies en zette hij zich tot op hoge leeftijd ook op praktische punten in voor een goed verloop van de diensten.

In 1963 stond Piet Raadgever samen met Jaap Fama (1934-2001) – beiden oud-werknemer van Van Vulpen – aan de wieg van de Utrechtse orgel- en klavecimbelmakerij Fama & Raadgever. Een van de vele instrumenten die de werkplaats verlieten was het orgel van de Gereformeerde Kerk te De Meern (1975, sinds 2002 in de Eskolkerk te Houten), waar Raadgever jarenlang zelf organist was.

In 1995 gingen beide firmanten hun eigen weg. Piet Raadgever bleef nog tot 2005 actief in voornamelijk orgelonderhoud. In 2013 droeg Raadgever het bedrijfsarchief van de firma over aan het Utrechts Orgelarchief ‘Maarten Albert Vente’ van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.