Koopman en Latry in jubileumconcert Orgelfestival Haarlem

Vanavond wordt het vijftigste jubileum van het Internationale Orgelfestival Haarlem gevierd met een bijzonder jubileumconcert door twee contrasterende organisten van internationale faam: Ton Koopman en Olivier Latry. Het concert wordt gegeven op het Müller-orgel van de Grote of Sint Bavokerk en is ook live te beluisteren op Radio 4.

Text Example

advertentie 

Koopman zal het orgel vanuit zijn specialisme, oude muziek, benaderen. Hij opent het programma met werk van Carl Philipp Emanuel Bach en Johann Sebastian Bach. In tweede deel van het concert laat Olivier Latry het Müller-orgel klinken in Franse muziek uit de twintigste eeuws. De Parijse Notre-Dame-organist sluit het jubileumconcert af met werk van Jehan Alain en de complete ‘L’Ascension’ van Olivier Messiaen.

 

Boekpresentatie

Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum wordt deze avond ook het boek ‘The Haarlem Essays’ gepresenteerd, een bundeling artikelen, interviews en portretten over en rondom het Haarlemse orgelfestival. In het boek staan bijdragen van onder anderen Ton Koopman, Peter Planyavsky, Jan Raas, Hans Fidom, Peter Ouwerkerk, Jan Hage, Leo Samama, Roman Summereder, Joris Verdin, Christoph Wolff en Jean-Claude Zehnder.

Het boek gaat vergezeld van een cd met opnamen van zeven winnende improvisaties van het concours, waaronder die van Piet Kee (1955), Hans Haselböck (1959), Jan Jongepier (1971), Jan Raas (1977 en meer recente winnaars vanaf 2010.

 

Radio 4

Het jubileumconcert in de Bavo begint om 20.15 uur. De toegang is vrij. Wie het concert niet in levende lijve kan meemaken kan altijd nog terecht bij Radio 4 waar het live wordt uitgezonden in het Zomeravondconcert.

 

www.organfestival.nl

 

 

© 2014 fotografie Gerard van Betlehem