KVOK-studiedag rond Andriessen en De Klerk

hendrik andriessen en albert de klerk

Op zaterdag 30 september organiseert de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK) een studiedag in Haarlem rond Hendrik Andriessen en Albert de Klerk. Dit jaar wordt respectievelijk het 125e en 100e geboortejaar van beide componisten herdacht.

Text Example

advertentieDe studiedag voor organisten richt zich op zowel amateurs en studenten als professionals. De dag bestaat uit lezingen door Rieks Swarte (de familie De Klerk) en Leo Samama (Hendrik Andriessen) en een workshop met orgelrepertoire van de jubilerende componisten door Gonny van der Maten.

De dag begint 09.30 uur met ontvangst in de Janskerk te Haarlem (Schapenplein 4). Voor de aansluitende workshop met de muziek van Albert de Klerk wordt uitgeweken naar het Adema-orgel in de nabijgelegen Sint-Josephkerk. Rond het middaguur vinden de lezingen en (zelf te verzorgen) lunch plaats in opnieuw de Janskerk.

Het tweede deel van de workshop met muziek van Hendrik Andriessen, tevens afsluiting van de studiedag, wordt van 13.00 tot 14.30 gegeven in de Sint-Josephkerk. Na afloop is het mogelijk om in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo een concert bij te wonen, te geven door het Kathedrale Koor o.l.v. Sanne Nieuwenhuijsen en organist Ton van Eck in het kader van het Andriessen/De Klerk-festival.

Repertoire
Tijdens de workshops behandelt Gonny van der Maten de volgende werken:

Albert de Klerk

  • 10 Inventionen (uitgave Haske, Heerenveen)
  • Heer Jezus heeft een hofken (uitgave Ascolta in Houten)
  • uit Octo Fantasiae super themata gregoriana (uitgave Boeijenga in Sneek) (nr. 4 Salutis Humanae sator; nr. 5 Invicte Martyr, Unicum; nr. 8 Jesu Corona Virginum)

Hendrik Andriessen

  • uit Sonata da Chiesa: het thema met variatie 1 en 2 
  • Thema met variaties
  • Interludium (1968)
  • A Quiet Introduction (1963)

Aanmelden
Aanmelden voor de studiedag is niet verplicht, maar wordt door de organisatie wel op prijs gesteld. Wie actief aan de workshops wil deelnemen dient zich op de geven bij de KVOK afdeling Utrecht/Flevoland (leendertverduijn@hotmail.com). Deelname kost € 20.

 

© beeld archief ORGELNIEUWS