Lisse viert 100 jaar Adema-orgel met jubileumconcert

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het Adema-orgel in de St. Agathakerk in Lisse werd gebouwd. Op zaterdag 4 oktober wordt dat gevierd met een jubileumconcert waarin orgel- en koormuziek van Maurice Duruflé een centrale plaats op het programma inneemt.

Text Example

advertentie 

Het concert wordt gegeven door de Johan Akerboom, titularis-organist van de St. Agathakerk, en twee koren en solisten. Akerboom speelt naast werk van Duruflé en Langlais ook een aantal kleine werken van Ernest Gervais, een van Akerbooms voorgangers en pleitbezorger van het Adema-orgel.

 

Cum jubilo

Centraal in het programma staat de uitvoering van de Messe Cum Jubilo van Duruflé door een projectkoor onder leiding van Fabian Haggenburg, kerkmusicus van de St. Agatha. Het Leids kamerkoor Capella Vocale onder leiding van Monique Schendelaar zal motetten zingen van Maurice Duruflé naast een aantal als in memoriam aan Duruflé geschreven werken van de Litouwse componist Vytautas Miškinis. De beide dirigenten zullen ook te horen zijn als solist in twee werken voor orgel en zangstem van Ernest Gervais.

 

Franse romantiek

Het jubilerende orgel in de monumentale neogotische St. Agathakerk werd in 1914 gebouwd door P.J. Adema uit Amsterdam. Het orgel, dat de sfeer van de Franse romantiek ademt, werd in de loop der tijd vele malen uitgebreid en gewijzigd. In 2009/2011 werd het rijksmonumentale orgel door Adema’s Kerkorgelbouw gerestaureerd en gereconstrueerd met behoud van een aantal toevoegingen uit de jaren 40 en 60.

 

Jubileumconcert

Het jubileumconcert begint om 20.15 uur. De toegang is gratis. Na afloop wordt een drankje geserveerd. Tevens is er een expositie over het leven en werk van Ernest Gervais te zien.

 

 

© 2014 fotografie archief  www.orgelnieuws.nl