Maarschalkerweerd-orgel Sint-Ludgerus Dronten gerestaureerd

maarschalkerweerd orgel st ludgeruskerk dronten

Op zondag 18 september wordt het gerestaureerde Maarschalkerweerd-orgel in de rooms-katholieke Sint-Ludgeruskerk te Dronten opnieuw in gebruik genomen. Het orgel werd onlangs gerestaureerd de firma A. Nijsse & Zoon uit Oud-Sabbinge.

Text Example

advertentie



Het orgel werd in 1876 gebouwd voor de Carolus Borromeuskerk in Soesterberg. In 1964 is het door de firma Jos. Vermeulen te Alkmaar overgeplaatst naar Dronten. De originele kas ging daarbij verloren. Tevens werd de Fernfluit 8 door Vermeulen afgesneden tot Quint 2 2/3. De toen al aanwezige lekkages in de windlade en magazijnbalg werden provisorisch verholpen.

Gedaanteverwisseling
In 1993 zijn de frontpijpen gepolijst en is het orgel nagezien door Orgelmakerij Steendam. En grotere gedaanteverwisseling onderging het orgel in 1999 bij de bouw van een nieuw kerkgebouw. De architecten Brink & Fleer ontwierpen de huidige orgelkas waarin orgelmakerij Elbertse te Soest het Maarschalkerweerd-binnenwerk plaatste. Bij die gelegenheid werd de Fernfluit 8 in ere hersteld, kreeg het orgel een nieuwe windmachine en werd een combinatietrede gemaakt waarmee de Prestant 8, Prestant 4 en Octaaf 2 in- of uitgeschakeld kunnen worden. In maart 1999 werd het orgel overgeplaatst naar de nieuwe kerk.

Restauratie 2016
In 2016  werd het orgel geheel gerestaureerd door de firma A. Nijsse & Zoon. Als adviseur namens de Katholieke Klokken- en Orgelraad trad Cees van der Poel op. Werkzaamheden vonden in het bijzonder plaats aan de windlade. Vele sponsels waren losgeraakt en de ventielen vertoonden aanzienlijke lekkage. De sponsels werden opnieuw gelijmd en de grootse naden opgevuld met eiken veren. Het boven- en onderdek van de lade werd van nieuw leer voorzien. Ventielen werden opnieuw beleerd en er werden nieuwe pulpeten gemaakt.

De vele  lekkages in de magazijnbalg werden verholpen door de balg geheel opnieuw te beleren en scheuren te dichten met grenen veren. De walsborden werden gerestaureerd en de mechanieken opnieuw soepel en geruisloos werkend gemaakt. Er werden nieuwe registerknoppen met porseleinen plaatjes gemaakt naar voorbeeld van Maarschalkerweerd.

Het pijpwerk bleek nog in goede conditie en behoefde geen verdere restauratie behoudens schoonmaak en enkele kleine intonatiecorrecties.

Ingebruikname
Op zondag 18 september wordt het orgel weer in gebruik genomen. Tijdens de eucharistieviering van 11.00 uur zal het orgel een centrale plaats innemen. ’s Middag zal er om 15.00 uur een benefiet concert worden gegeven door door Jan Venema, één van de organisten van de Sint-Ludgeruskerk. Hij speelt dan werken van J.S. Bach, C.Ph.E. Bach, J. Haydn, C. Franck, L. Boëlmann en D. Zipoli.

 


Dispositie

Manuaal C-f3
Prestant 8 – C-E grenen, vanaf F tot h1 in het front
Gamba 8 – C-H gecombineerd met Prestant 8
Holpijp 8 – geheel metaal
Fernfluit 8 – C-f0 gecombineerd met Holpijp 8
Prestant 4 – is eigenlijk Octaaf 4, maar deze benaming komt vaker voor bij Maarschalkerweerd
Fluit 4 – discant overblazend
Octaaf 2 – wijde mensuur

Pedaal C-f0
Aangehangen

Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a = 440,2 Hz bij 20 graden Celsius
Winddruk: 89 mm waterkolom

 

© 2016 fotografie firma A. Nijsse & Zoon, Oud-Sabbinge