Maarschalkerweerdjaar opent in St. Catharinakathedraal Utrecht

michaël maarschalkerweerd

Dit jaar wordt herdacht dat de Utrechtse orgelmaker Michaël Maarschalkerweerd honderd jaar geleden overleed. Op vrijdag 27 februari, zijn honderdste sterfdag, wordt het herdenkingsjaar officieel geopend met een orgel- en koorconcert in de St. Catharinakathedraal in Utrecht.

Text Example

advertentie 

Het concert is de officiële aftrap van een jaar vol concerten, een tentoonstelling, een symposium en andere activiteiten rondom het culturele erfgoed van orgelmaker die een belangrijke stempel op het Nederlandse orgellandschap drukte.

 

Concert

Het openingsconcert worden gegeven door de organisten van het Maarschalkerweerd-orgel in de kathedraal, Wouter van Belle en Paul Houdijk, en het Sint Gregoriuskoor van de Sint Lambertuskerk te Rotterdam samen met Vrouwenkoor La Confiance uit Dordrecht onder leiding van Eric Koevoets.

 

Programma

Op het programma staan werken van Strategier, Bach, Widor, Andriessen en de van de organisten zelf. Het koor voert de ‘Petite Messe Solennelle’ van Hayo Boerema en twee motetten van Eric Koevoets uit. Hulpbisschop en plebaan van de kathedraal Mgr. H.W. Woorts en voorzitter van de organiserende stichting, Philip van den Berg, verzorgen de opening.

 

Gedenkteken

Voorafgaand aan het concert wordt in de binnenplaats van Museum Catharijneconvent een permanent gedenkteken voor Maarschalkerweerd onthult. De orgelmaker had daar destijds zijn atelier.

 

Het concert begint om 20.15 uur. De deuren van de kathedraal aan de Lange Nieuwstraat 36 te Utrecht gaan om 19.45 uur open. Vooraf is er koffie of thee verkrijgbaar. De toegang is gratis met een collecte na afloop.

 

 

foto: Michaël Maarschalkerweerd