Maarten Kooij (86) overleden

Cantor, organist en componist Maarten Kooij is donderdag 26 december op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldden kringen rond de familie Kooij vandaag.

Text Example

advertentie
Maarten Kooij genoot tussen 1971 en 1991 bekendheid als cantor van de Domkerk te Utrecht , waar hij ook de wekelijkse concertserie ‘Zaterdagmiddagmuziek Domkerk’ instelde. Daarnaast was Kooij artistiek leider van De Nederlandse Cantorij.

 

Maarten Willem Kooij werd in 1927 in Haarlem geboren. Hij studeerde orgel bij Jacob Bijster en theorie en compositie bij Martin J. Lursen. In 1949 haalde hij zijn Staatsdiploma voor Orgel en Theorie. Later zou hij zich bij onder meer verdiepen in de ‘oude muziek’, bij onder anderen Ina Lohr, en muzikale vorming van kinderen. In zijn geboortestad richtte hij het Haarlems Kamerkoor op en was hij organist in het Gereformeerd- of Burgerweeshuis. In 1950 werd Kooij cantor-organist van de Oude Kerk te Soest.

 

Nederlandse Cantorij

Eind jaren vijftig stond hij aan de wieg van de Nederlandse Cantorij, waarvan hij in 1959 artistiek leider werd. Onder zijn leiding werd veel barokmuziek uitgevoerd volgens historische uitvoeringspraktijk.

 

Domkerk

In 1971 werd Maarten Kooij cantor van de Domkerk in Utrecht, waar hij samen met Ds. Hans van der Werf een grote rol speelde in de opbouw van een liturgische en kerkmuzikale praktijk. Hij was initiatiefnemer van de Zaterdagmiddagmuziek in de Dom. Hij bleef tot 1991 actief als Domcantor.

 

Docent en bestuurder

Als docent was hij verbonden aan de Volksmuziekschool in Amsterdam en van 1973 tot 1987 als docent theoretische vakken en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Maarten Kooij was van 1963 tot 1985 deel uit van de Landelijke Commissie voor de Kerk muziek van de Raad voor de Eredienst in de Nederlandse Hervormde Kerk, waarvan enige tijd als voorzitter. Als muziekadviseur van de Commissie voor het Dienstboek was hij ook betrokken bij de totstandkoming van het Liedboek voor de Kerken.

 

Componist

Als componist schreef Maarten Kooij voornamelijk voor koor. Van zijn hand verschenen vele motetten, liedbewerkingen en onder meer een dubbelkorig Te Deum voor de Domcantorij en het Kathedrale Koor Utrecht. Ook componeerde hij voor orgel en instrumentale bezettingen.

 

Afscheid

In 1992 werd Maarten Kooij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2007 nam hij afscheid van de Nederlandse Cantorij met een drietal concerten gewijd aan zijn composities.

 

Uitvaartdienst

De uitvaartdienst wordt vrijdag 3 januari gehouden in de Oude Kerk te Soest. Donderdag 2 januari is er vanaf 19.00 uur gelegenheid voor condoleance en afscheid nemen in De Engenhof in Soest.

 

Zie ook
Website Maarten Kooij

 

© 2013 fotografie: Mieke Breij, Utrecht