Maarten Kooij – Koor- en orgelwerken

In 1971 stond hij aan de wieg van de huidige kerkmuzikale praktijk en de Zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk in Utrecht: Maarten Kooij. Twintig jaar, tot 1991, was hij Domcantor. In december 2013 overleed hij. Een van zijn laatste wensen was het op cd uitbrengen van zijn Missa brevis voor koor en twee hoorns uit 1973.

Text Example

advertentie 

Die cd kon dit jaar in de Domkerk worden gepresenteerd. Naast de Missa brevis in twaalftoonstechniek, uitgevoerd door het solistenensemble Cantores Martini onder leiding van Remco de Graas, bevat de een Mattheus Passie en twee orgelwerken.

 

Passiemuziek

De Passiemuziek naar het Evangelie van Mattheus, geschreven in 1987 voor kinderkoor, solostemmen en orgel, neemt met 49 minuten het grootste deel van de cd in beslag. Maarten Kooij nam het werk in 1987 zelf op met de Kindercantorij van de Domkerk, onder zijn eigen leiding, twee sopranen, en Jan Jansen aan het orgel. De Mattheus Passie schreef hij met het oog op de inzet van een kinderkoor in de liturgie van Palmzondag. De koorpartijen werden eenvoudig gehouden, wat niet gezegd kan worden van de solopartijen en de technische vaardigheid die van de organist wordt gevraagd.

 

Orgelwerken

Domorganist Jansen, met wie Kooij van 1987 tot 1991 samenwerkte, voert ook de twee orgelwerken op deze cd uit. Zijn ‘B.A.C.H.’ schreef Maarten Kooij in 1985 ter gelegenheid van het 300ste geboortejaar van Johann Sebastian Bach. Het grillige even virtuoze orgelwerk eindigt, als hommage, met het koraal ‘Vor deinem Thron tret’ ich hiermit’.

 

In de Meditaties voor orgel over ‘Jezus, om uw lijden groot’ volgt Kooij de tien verzen van het lied in evenzoveel variaties. In deze litanie voor de Stilleweek, naar het Frans vertaald door Jan Wit (nieuwe Liedboek gezang 558) wordt telkens de sfeer van de tekst verklankt.

 

De cd werd uitgegeven door de Stichting Muziekkring ‘De Nederlandse Cantorij’ Soest.

 

 

Maarten Kooij – Domcantor te Utrecht 1971-1991

Koor- en Orgelwerken

 

Capriccio en koraal over B.A.C.H. voor orgel (1985); Missa Brevis voor koor en twee hoorns (1973); Meditaties in 10 variaties voor orgel over ‘Jezu, om uw lijden groot’ (1986); Mattheus Passie voor kinderkoor, solostemmen en orgel (1987).

 

Label: Stichting Muziekkring ‘De Nederlandse Cantorij‘ Soest
Nummer: CD 1513172
Speelduur: 79’33
Booklet: 4 pagina’s (NE)
Prijs: € 10,00 (inclusief verzendkosten)
Bestellen: door overmaking van € 10,00 op NL47 INGB 0004 5896 99 ten name van M.C. Breij te Utrecht onder vermelding van adres.