Marco den Toom en Gerwin van der Plaats benoemd tot titulair-organisten van Stichting Bovenkerk Kampen

Hinsz-orgel Bovenkerk Kampen | © foto Gérard van Betlehem

Stichting Bovenkerk Kampen heeft Marco den Toom en Gerwin van der Plaats benoemd tot titulair-organisten. Dat heeft de stichting vandaag bekendgemaakt.

Text Example

advertentieDe beide organisten worden daarmee vaste bespelers van de Hinsz- en Reil-orgels namens de stichting die zich inzet voor de instandhouding van het kerkgebouw. Den Toom en Van der Plaats waren al enkele jaren actief als muzikaal adviseurs voor de stichting.

’Als ambassadeurs van de beide orgels, en de Bovenkerk als geheel, ondersteunen ze hiermee volop de fondswerving ten behoeve van de restauratie’, aldus de stichting in een bericht op haar website.

De Bovenkerk in Kampen is eigendom van de Protestantse Gemeente Kampen, die het gebouw op termijn wil afstoten. Sinds 2017 houdt de gemeente er geen wekelijkse diensten meer. Stichting Bovenkerk Kampen zet zich nu in voor een ‘waardige invulling die past bij het doel waarvoor de Bovenkerk is gebouwd.’ Namens de Protestantse Gemeente Kampen is Ab Weegenaar nog verantwoordelijk voor klein onderhoud van de orgels.

Op 30 augustus zullen de nieuwe titularissen zich presenteren tijdens een concert.

9 Comments

  • en Hinsz is niet de enige die zich zou omdraaien gelet op in Nederland verbouwde orgels en huidige bespelers.
   VOverigens: niemand zal het tegenspreken dat de Heren Mannen zijn :))

 1. In zijn reactie schrijft Ab Wegenaar, dat het de vraag is, of de benoeming van beide organisten, strookt met het gedachtegoed van de Prot.Gemeente Kampen.
  Dat lijkt mij niet relevant, als voornoemde Gemeente voornemens is, de Bovenkerk te verkopen.
  Verder valt het mij op, dat de heer Wegenaar spreekt over ‘mannen’, in plaats van collega’s.

 2. Is toch een trend. In Groningen heb je ook zo’n vreemde constructie. Verschillende partijen die een orgel in beheer hebben.

 3. Prachtig dat Marco en Gerwin deze titel hebben gekregen, verdienen ze met hun talenten, is altijd een feest als ze deze orgels bespelen.

 4. Verrast door de aankondiging van de Stichting Bovenkerk die ik in mijn postvak mocht ontvangen.
  Of de genoemde mannen de officiële titel van “organist van de Bovenkerk” mogen voeren hangt natuurlijk af van het oordeel van de eigenaar van deze kerk met haar bijzondere orgels, namelijk de Protestantse Gemeente Kampen, vertegenwoordigd door het College van Kerkrentmeesters.
  Ik begreep dat deze benoeming voor dit college ook groot nieuws was.
  Laten we maar even rustig afwachten en kijken of dit ook strookt met hun gedachtegoed.

 5. Als het onderhoud en restauratie inderdaad bekostigd kan worden door pseudo-romantische semi-religieuze muzak dan is er tenminste nog een positief aspect aan de treurige teloorgang van het orgelgebruik in de Bovenkerk.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.