Martinikerk Bolsward en Orgelnieuws presenteren online improvisatiecursus voor organisten

Je wilt als organist graag improviseren, maar het komt er maar niet van? Rasimprovisator en docent Jos van der Kooy neemt alle schroom weg en gaat van start met een negendelige online cursus improvisatie vanuit de Martinikerk in Bolsward.

Text Example

advertentieJos van der Kooy neemt de kijker – amateur en professional – mee in de wereld van het improviseren. Op een geheel eigen en humoristische wijze spreekt hij, mede aan de hand van eenvoudige muziekvoorbeelden, over de diverse aspecten die daarbij een belangrijke rol spelen.

Vlottrekken

‘Bij veel organisten zijn pogingen om te improviseren gestrand’, volgens Van der Kooy. ‘Met deze cursus wil ik op een eenvoudige manier door het proces van improvisatie, zodat we dat schip kunnen vlottrekken.’

Van der Kooy wil vooral motiveren. ‘Heb geduld bij het oefenen van improvisatie. Makkelijk is het niet, het gaat met vallen en opstaan. Als je dat accepteert zet je daarmee de eerste stap naar positieve resultaten. ‘Ieder kind is een kunstenaar. De kunst is, een kunstenaar te blijven als je volwassen wordt’, zei Pablo Picasso al eens.’

Wekelijks

Wekelijks wordt op vrijdagavond om 19.30 uur een nieuwe aflevering geplaatst. De lessen zijn te volgen via Orgelnieuws.nl waar ook notenvoorbeelden en een korte samenvatting te vinden zijn. De serie gaat negen delen tellen.

De cursus kwam tot stand dankzij de Martinikerk Bolsward en Stichting Promotie Hinsz-orgel Martinikerk Bolsward in samenwerking met Orgelnieuws.nl.

Bekijk hier deel 1, de introductie op de cursus Improviseren voor organisten

12 Comments

 1. Leuk initiatief en mooie samenwerkingspartners. Zal vast (weer) een hoop te leren zijn. Ik laat me verrassen!

 2. Fantastisch, nooit aangedurft om aan te sluiten bij een cursus vanwege het altijd denken “kan ik niet……geen aanleg”. Mooie kans het toch te gaan proberen.

 3. Geweldig initiatief!
  Ga ik volgen en er van leren..

 4. Dank voor het weg nemen van de drempelvrees.
  Ik hoop hier veel van te leren!

 5. Prachtig idee! Ga ik zeker volgen en toepassen.
  Hartelijk dank

 6. Dat was erg goed. Dank u. Ik oefen zowel met het spreken van Nederlands als met improvisatie.

 7. Wat een mooi initiatief. Er is nu tijd om online dit soort zaken te volgen.
  Dit ga ik zeker volgen.

  Met plezier herinneren wij ons het concert dat jij Jos gegeven hebt in Uitgeest 26 mei 2013.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.