Maurits Bunt benoemd tot titulair organist Bergkerk Deventer

maurits bunt organist
Maurits Bunt | © foto Daria Vinogradova

Maurits Bunt is per februari 2024 benoemd tot titulair organist van de Bergkerk in Deventer. Dat maakt hij donderdag bekend.

Text Example

advertentieDe Bergkerk is sinds 1967 eigendom van de gemeente Deventer. Stichting dEVENTer, het evenementenbureau van de gemeente, beheert het kerkgebouw en organiseert daarin culturele activiteiten. Jaarlijks wordt de kerk door zo’n tweehonderdduizend toeristen bezocht. 

Titulair organist

De stichting heeft Bunt voor onbepaalde tijd benoemd tot titulair organist. Daarmee wordt hij ook verantwoordelijk voor de artistieke invulling van activiteiten rondom in de monumentale kerk. De functie is onbezoldigd.

Bunt: ‘Ik zie het als heel eervol om als organist verbonden te zijn aan de kerk waar eens Johann Adam Reincken (1643-1722) organist was, en in de stad waar Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) is geboren!’

Holtgräve-orgel

Sinds 2020 was Maurits Bunt al betrokken bij de muzikale programmering van de Bergkerk. Hij zal zich nu verder inzetten voor de bekendheid van het historische Holtgräve-orgel uit 1843. Het instrument bevat ook ouder pijpwerk van Bader uit de zeventiende eeuw, en nieuwer pijpwerk van Blank uit de twintigste eeuw.

Plannen

Bunt wil de ‘oude traditie van orgelbespelingen in deze stadskerk voortzetten’. Voor dit jaar zijn er plannen voor een serie lunchconcerten in juli. In de maanden oktober en november is het de bedoeling een avondserie concerten bij kaarslicht te organiseren.

Maurits Bunt (*1997) is momenteel organist van de Lutherse Kerk in Apeldoorn en stadsbeiaardier van Groningen en beiaardier in Epe. Daarnaast is hij orgel- en klavecimbeldocent in Barneveld, Rijssen, Ede en zijn woonplaats Klarenbeek.