Met veertig keer ‘Vater Unser’ vlogt organist Laurens de Man door de veertigdagentijd

Vandaag is de eerste dag van de veertigdagen- of vastentijd. Organist Laurens de Man brengt in een vlogserie op YouTube iedere dag een deel uit het Tabulaturbuch ‘Das Vater Unser’ van de vroegbarokke componist Steigleder.

Text Example

advertentieHet tabulatuur boek van Johann Ulrich Steigleder (1595-1635) bevat veertig variaties over ‘Vater Unser im Himmelreich’. ‘De muziek is vrij onbekend, maar wat mij betreft onverwacht boeiend, en kan een mooie leidraad bieden in de bijzondere tijd voor Pasen’, vindt Laurens de Man.

Veertig

Of Steigleder de veertig delen ook specifiek voor de vastentijd heeft geschreven, dat is volgens De Man niet bekend. ‘De link is in ieder geval het getal veertig, dat in de bijbel staat voor een periode van dagen of jaren van inkeer en voorbereiding.’ 

De zondagen worden vanouds niet tot de veertig vastendagen gerekend. De zes tussenliggende zondagen heeft Laurens de Man in deze ‘vastenkalender’ gevuld met gerelateerde muziek. Zo klinkt werk van Adam Steigleder, Sweelinck, Bach en Scheidemann. De serie sluit op Eerste Paasdag 4 april af met een ‘paascollage’.

Elf orgels

Samen met Koen van Andel, die de audio verzorgde, maakte hij opnamen op elf orgels door heel Nederland. De serie start in de Pieterskerk in Leiden, waarna afwisselend delen klinken in Wijk bij Duurstede, Amsterdam (Van Straten-orgel en barokorgel Orgelpark), Utrecht (Tuindorpkerk), Midwolde, Edam, Cuijk, Kantens, Zeerijp en opnieuw Leiden (Waalse Kerk). Bij een aantal opnamen werkten ook solisten mee.

De muzikale ‘Vastenkalender’ is te volgen op het YouTube-kanaal van Laurens de Man. De aflevering van de dag is ook te zien in de videokolom op ORGELNIEUWS.