Michael Bártek wint César Franck Concours

Text Example

advertentieHet dertiende Internationaal César Franck Concours 2010 is gewonnen door de Tsjech Michael Bártek. Hij ontving een geldprijs van 2000 euro en kreeg ook de Publieksprijs à 500 euro. De Kroaat Zvonimir Nagy werd tweede en de Japanse Eiko Maria Yoshimura ontving de derde prijs na afloop van de finale op zaterdag 25 september in de Kathedrale Basiliek van Sint Bavo te Haarlem.

Michael Bártek (1984), geboren in Tsjechië, studeerde af aan de Janacek Academie in Brno. Hij woont en werkt thans in Frankrijk (Straatsburg), waar hij orgel studeert bij Christophe Mantoux.

Elke finalist speelde één Choral van Franck; alle drie organisten vertolkten bovendien Dieu parmi nous uit La Nativité van Olivier Messiaen. De jury bestond uit Eric Lebrun (F), Joris Verdin (B) en Jan Hage, die inviel voor de ziek geworden Willem Tanke.

Zvonimir Nagy (1978) beet het spits af met een doorleefde uitvoering van Francks eerste Choral die gekenmerkt werd door rust en poëzie. Met zijn transparante registraties en voorbeeldig zwelkastgebruik gooide hij hoge ogen voor de hoofdprijs. In Messiaen was hij echter niet op dreef; nog afgezien van een aantal leesfouten ontbrak het aan de nodige vaart in dit werk. Nagy studeerde orgel, piano en compositie bij o.a Alan Yim, Robert Gjerdingen en Tamá Ungár en woont en werkt nu in Chicago.

Met de ‘objectieve’ vertolkingen van Francks tweede Choral en Messiaens Dieu parmi nous door Eiko Maria Yoshimura was niet veel mis. Haar registraties waren uitstekend, haar frasering en zwelkastgebruik dito, hooguit ontbrak een dosis avontuur. Yoshimura studeerde orgel in Japan en later in Duitsland, waar zij nu ook woont. Haar docenten waren Thierry Escaich, Martin Sander en Marie-Claire Alain.

Bárteks uitvoering van Francks derde Choral had de nodige vaart maar kende ook lyrische momenten. In Dieu parmi nous was hij echt op dreef, fraai afgewerkt tot in de kleinste details, hetgeen door het publiek dan ook met geestdriftig applaus werd beloond.

Voor het concours hadden zich 22 deelnemers aangemeld. Tien daarvan werden toegelaten tot de eerste ronde, die zich op dinsdag 21 september voltrok. Zes kandidaten gingen door naar de tweede ronde op donderdag 23 september. De namen van de ‘afgevallenen’ werden ons niet meegedeeld. Mr. Wim Eggenkamp, Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed en voorzitter van de Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo, reikte de prijzen uit en sprak na afloop zijn bewondering uit voor het hoge niveau van de deelnemers.

De finalisten ontvangen een uitnodiging om een zaterdagmiddagconcert te verzorgen in de orgelserie van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. De winnaar van de eerste prijs wordt tevens uitgenodigd een concert te geven in de Kathedraal van Chartres.

In de Orgelvriend van november volgt een uitgebreider verslag van het gehele concours [GERCO SCHAAP]

Foto 1 De winnaars, v.l.n.r. Zvonimir Nagy, Michael Bártek en Eiko Maria Yoshimura.

Foto 2 Michael Bártek.

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie Gerco Schaap