Mini-symposium rond Jacques van Oortmerssen

Jacques van Oortmerssen
Jacques van Oortmerssen

Op zaterdag 19 november wordt aan het Conservatorium van Amsterdam een mini-symposium gehouden als eerbetoon aan zijn vorig jaar overleden docent Jacques van Oortmerssen. Vier oud-studenten van Van Oortmerssen geven die middag lezingen over orgelmuziek en orgelbouw.

Text Example

advertentie



Van Oortmerssen was sinds 1979 als (hoofd)vakdocent orgel verbonden aan het Amsterdams Conservatorium, waar hij zijn stempel drukte op de orgelafdeling. Hij heeft een groot aantal organisten in binnen- en buitenland opgeleid, niet alleen in Amsterdam, maar ook als gastdocent buiten Nederland.

De lezingen worden gegeven door vier van Van Oortmerssens oud-studenten: Ville Urponen, Frank van Wijk, dr. Massimiliano Guido en dr. Gerben Gritter. Het symposium begint om 14.00 uur in de Sweelinckzaal van het Conservatorium van Amsterdam.

Programma

14.00 uur – 14.30 uur – Ville Urponen
‘Royal Organ Music. The Organ Works of Jean Sibelius’

14.30 uur – 15.00 uur – Frank van Wijk
‘Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875), Bach pioneer in The Netherlands’

15.00 uur – 15.30 uur – Pauze

15.30 uur – 16.00 uur – dr. Massimiliano Guido
‘Staging Frescobaldi’s Toccatas: Instrument, Performance Practice, and Interpretation’

16.00 uur – 16.30 uur – dr. Gerben Gritter
‘Christian Müller – Organbuilder in Amsterdam’

Toegang tot het symposium is gratis. Het Conservatorium van Amsterdam is gelegen aan de Oosterdokskade 151, vlakbij station Amsterdam Centraal.

Herdenkingsconcert
Daags na het symposium geven oud-collega’s en -studenten van Jacques van Oortmerssen een herdenkingsconcert in de Waalse Kerk te Amsterdam. Dit concert begint om 15.00 uur.