Nationale Orgeldag 2020: ‘geen landelijk startschot, houd het vooral lokaal’

Op zaterdag 12 september 2020 is het de negentiende Nationale Orgeldag in successie. De landelijke openingsmanifestatie die in Utrecht plaats zou vinden is een jaar uitgesteld. ‘Laat de dag dit jaar alleen lokaal doorgaan’, adviseert de Werkgroep Nationale Orgeldag.

Text Example

advertentieDe dag valt telkens samen met Open Monumentendag op de tweede zaterdag van september. De werkgroep heeft daarom overlegd met de Nationale Monumentenorganisatie. Omdat ook zij, als de omstandigheden dat toelaten, de deuren van de monumenten open wil zetten, is besloten Nationale Orgeldag 2020 wel doorgang te laten vinden. Grote bijeenkomsten met een landelijke uitstraling worden wel afgelast.

Lokaal

‘Vanuit onze organisatie wordt geadviseerd de Nationale Orgeldag 2020 dit jaar alleen lokaal te laten doorgaan. Regel daarbij goed de beperkingen van aantallen bezoekers per kerk, eventuele aanmeldingen en de routing van in- en uitgang. Er wordt geadviseerd ook niet extra te reizen dus met name lokaal, eventueel regionaal, kerken en orgels te bezoeken.’

De geplande openingsmanifestatie in de Utrechtse Sint-Catharinakathedraal en de aansluitende orgelwandeling langs een tiental orgels in de Domstad worden doorgeschoven naar 2021. Voor lokale activiteiten wordt verwezen naar nationaleorgeldag.nl, waar organisatoren hun activiteit ook kunnen aanmelden.