Nationale Orgeldag 2022 van start in Utrecht

orgel catharinakathedraal utrecht
Maarschalkerweerd-orgel St. Catharinakathedraal Utrecht | © orgelfoto.nl

Op zaterdag 10 september wordt voor de 21e maal Nationale Orgeldag gehouden. Op de dag die samenvalt met Open Monumentendag zijn tal van orgels in het land te zien, te beluisteren en soms te bespelen. De officiële aftrap voor de dag vindt dit jaar plaats in de stad Utrecht.

Text Example

advertentieDe landelijke opening zou twee jaar geleden al in Utrecht plaatsvinden, maar ging door corona niet door. Dit jaar vindt de openingsbijeenkomst alsnog plaats in de Sint-Catharinakathedraal. Aansluitend is het mogelijk een orgelwandeling te maken langs binnenstadskerken.

Startschot

In de kathedraal zal het symbolische startschot worden gegeven door Rachel Streef, wethouder van onder meer Erfgoed van de stad Utrecht. De bijeenkomst die om 10.30 uur begint, wordt omlijst met muziek door organist Wouter van Belle en sopranen en alten van het Kathedrale Koor Utrecht onder leiding van Hester Westra. Onder de sprekers is ook Jaap Jan Steensma, die een lezing geeft over Utrechtse orgels.

Orgelwandeling

Vanaf 12.00 uur is het mogelijk een orgelwandeling te maken langs zeven binnenstadskerken. De orgels worden bespeeld door Utrechtse organisten, soms in combinatie met koor of solisten. Er wordt afgesloten met een concert in de Domkerk door drie orgelstudenten van het Fontys Conservatorium Tilburg. Het schema voor de dag ziet er als volgt uit:

Locaties / tijden10.30 12.0012.3013.0013.3014.0014.3015.30
St. CatharinakathedraalOpening
Lutherse KerkXX
NicolaïkerkXXX
Museum SpeelklokX
GeertekerkXX
JacobikerkXX
JanskerkX
St. GertrudiskathedraalXX
DomkerkSlotconcert

De openingsactiviteiten worden georganiseerd door Stichting Klinkend Erfgoed Nederland. Het programmaboekje voor Nationale Orgeldag in Utrecht is hier in te zien of te downloaden:

Bekijk in volledig scherm

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website nationaleorgeldag.nl waar ook activiteiten op die dag kunnen worden aangemeld en geraadpleegd.