Nationale Orgeldag officieel geopend in Goes

Goes was zaterdag 13 september het toneel van de officiële opening van Nationale Orgeldag 2014. In de Grote of Maria Magdalenakerk gaf de Zeeuwse Commissaris van de Koning, Han Polman (foto boven), het startsignaal voor het jaarlijkse evenement. Gelijktijdig met Open Monumentendag stond het orgel op meer dan tweehonderd locatie in het land in de belangstelling.

Text Example

advertentie 

Burgemeester René Verhulst heette de bezoekers in de Grote Kerk welkom in zijn stad Goes. Prof. dr. Albert Clement verzorgde een lezing over orgelcultuur in Zeeland, met onder meer aandacht voor ‘nieuwe orgels in oude kassen, oude muziek in nieuwe jassen en waardevolle paperassen’.

 

DSC_1463
Prof. dr. Albert Clement houdt lezing over orgelcultuur in Zeeland.

 

Stadsorganist Arno van Wijk omlijstte de openingsmanifestatie met muziek op het drieklaviers Marcussen-orgel. De presentatie van de ochtend was in handen van Wim van der Ros van de Projectgroep Nationale Orgeldag.

 

DSC_1350
Officiële opening Nationale Orgeldag 2014 in Grote Kerk Goes

 

‘s Middags was er een open orgelmiddag in een aantal kerken in en om Goes. Daarnaast stond de orgelmakerij van René Nijsse in Oud-Sabbinge open voor het publiek. Bezoekers van de Grote Kerk konden terecht op een ‘orgelmarkt’ waar diverse organisaties zich presenteerden en ook cd’s werden verkocht. De activiteiten werden aan het einde van de middag afgesloten met een concert door Arno van Wijk.

 

 

DSC_1491
Organisaties presenteren zich op ‘orgelmarkt’ in Grote Kerk Goes

 

De Nationale Orgeldag 2014 speelde zich vooral af in het hele land. Op meer dan tweehonderd locaties werd het orgel bij een breder publiek onder de belangstelling gebracht. Zo werd in Twente de eerste Twentse Orgeldag georganiseerd en stonden in de provincie Friesland traditioneel een groot aantal orgels open voor bespeling.

 

foto-1
Even geen orgelmuziek maar klezmer in de Oudshoornse Kerk in Alphen aan den Rijn.

 

Het grootste deel van de initiatieven vond echter op plaatselijk niveau plaats. Zoals bijvoorbeeld in het Zuid-Hollandse Zwammerdam, waar niet alleen het Lohman-orgel vrij te bespelen was, maar ook een tentoonstelling over orgels bezichtigd kon worden.

 

foto-2
Orgeltentoonstelling in de Hervormde Kerk van Zwammerdam

 

 

© fotografie Goes: Henk Verheuvel; overige fotografie www.orgelnieuws.nl