NCRV-Kerkmuziekdagen

Text Example

advertentieVoor het zevende achtereenvolgende jaar organiseert de NCRV op 23 en 24 september (vandaag en morgen) de Kerkmuziekdagen. Dit jaar vinden alle activiteiten plaats in Zwolle. Het zeer gevarieerde programma voor deze dagen is tot stand gekomen in samenwerking met de Zwolse werkgroep Bach-Michaëlsdag, die sinds een aantal jaren in september de Bach-Michaëlsdag in de Grote of Sint-Michaëlskerk aan de Grote Markt organiseert.

Vrijdagavond 23 september is er om 19.00 uur een vesper in de Lutherse kerk aan de Koestraat, met muziek van Heinrich Schütz en Felix Mendelssohn Bartholdy. Voorganger is ds. Bert Koetsier en medewerking wordt verleend door Schola van de Gudulakerk Lochem onder leiding van Els Dijkerman en Toon Hagen, orgel.

Om 20.00 uur verzorgt het Zwols Vocaal Ensemble o.l.v. Martien Hovestad en Gea Hoven, orgel, een concert in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek met kerkmuziek van o.a. William Byrd, Anton Bruckner en Zoltan Kodály. Voor dit concert wordt een toegangsprijs gevraagd van € 5. De avond wordt om 22.00 uur afgesloten in de Lutherse Kerk met de Completen, uitgevoerd door een Schola o.l.v. Christiaan Winter.

Zaterdag 24 september begint er om 10.00 uur een orgelwandeling met uitleg over de orgels en orgelspel in de Plantagekerk aan de Ter Pelkwijkstraat, de Onze Lieve Vrouwe Basiliek aan de Ossenmarkt, en de Grote of St.-Michaëlskerk en de Bethlehemkerk of Proosdij aan het Bethlehemkerkplein. Om 12.30 uur is er een lunchconcert in de Proosdij door Etto Huizenga, orgel, en Gerda van Donk, violiste met muziek van o.a. Bovet, Händel, Pidoux, Ruppe en Rheinberger.

Van 13.30 tot 14.30 uur zal Roy Kroezen een beiaardbespeling verzorgen met kerkmuziek op het carrillon van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek.

In de Grote of Sint-Michaëlskerk wordt om 14.30 uur een workshop over kerkarchitectuur verzorgd door Huib van den Heuvel. Hierna zal Jacob Versteegh in dezelfde kerk draaiorgelmuziek ten gehore brengen, waarna om 16.00 uur een koor- en samenzangprogramma volgt o.l.v. Toon Hagen en Christiaan Winter onder de titel ‘Zwolle zingt meer dan Bach’, eveneens in de Grote of Sint-Michaëlskerk.

Het avondprogramma bevat om 19.00 uur een Evensong in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, waarin ds. Nelleke Eijgenraam voorgaat en medewerking wordt verleend door Anthem, koor voor kerkmuziek, o.l.v. Martin van Heerde.

Het afsluitend concert van deze kerkmuziekdagen wordt in de Grote of Sint-Michaëlskerk vanaf 20.15 uur verzorgd door Kamerkoor Venus uit Utrecht o.l.v. René Nieuwint en de organist Toon Hagen. Zij zullen muziek uitvoeren van o.a. Copland, Barber en Bach. Toon Hagen zal ook een orgelimprovisatie ten gehore brengen. Toegangsprijs voor dit concert is € 7,50 en € 5 voor pas 65/CJP.

Kerken in Zwolle

Grote of St. Michaëlskerk, Grote markt 18

Lutherse kerk, Koestraat 4

Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Ossenmarkt 10

Plantagekerk, Ter Pelkwijkstraat 17

De Proosdij of Bethlehemkerk, Bethlehemkerkplein 35

Meer informatie

http://www.schnitgerorgelzwolle.nl/

[Bron: http://www.schnitgerorgelzwolle.nl/ & D.S. te R.]