Nederlandse Muziekprijs naar organist Laurens de Man

Laurens de Man | © foto Juri Hiensch

De Nederlandse Muziekprijs wordt dit jaar uitgereikt aan organist Laurens de Man. Dat maakte het Fonds Podiumkunsten vanmiddag bekend. Het is voor het eerst dat deze hoogste onderscheiding voor klassieke musici van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt toegekend aan een organist.

Text Example

advertentieDe prijs bestaat sinds 1981. De dertigjarige De Man mag zich scharen in een rij talentvolle prijswinnaars die hem voorgingen, zoals cellist Pieter Wispelwey, violiste Janine Jansen, harpist Lavinia Meijer, pianist Hannes Minnaar en blokfluitiste Lucie Horsch.

Studietraject

Aan de uitreiking van de prijs gaat een traject van twee jaar vooraf waar in de Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs de kandidaat intensief volgt. Daarvan maakt een met de kandidaat overeengekomen studietraject deel uit. Na afloop bepaalt de commissie of de kandidaat de prijs ook daadwerkelijk krijgt.

Laurens de Man was het traject ingegaan met de wens om het orgel in zijn diversiteite op de kaart te zetten. ‘Ieder orgel is extreem anders en omdat het bouwen van orgels prestige-projecten waren geeft elk orgel een beeld van z’n tijd.’, aldus De Man.

Het traject bestond onder meer uit improvisatieles bij Hayo Boerema, zowel stijlimprovisaties als vrije improvisaties. Bij Menno van Delft heeft hij zich bekwaamd in het bespelen van het clavichord, waarvan het toetsgewicht overeenkomt met het orgel.

‘Onder de indruk’

De commissie van de kwam na het traject tot de conclusie: ‘Als Laurens de Man achter het orgel kruipt ontstaat een energiek optreden, met vaak nieuw repertoire en verrassende programmakeuzes. Hij kent zijn instrument als geen ander, maar blijft nieuwgierig en maakt verfrissende keuzes in zijn uitvoeringen, mede door zijn eigen arrangementen. De commissie is vooral onder de indruk van zijn intelligente virtuositeit en zijn eigenzinnig en vindingrijk gebruik van klankkleur in zijn interpretaties van zowel bekend als onbekend repertoire.’

Uitreiking

De uitreiking van de prijs vindt plaats op donderdag 7 maart 2024 in het Orgelpark in Amsterdam. Laurens de Man zal dan onder meer met het New European Ensemble het Organ Concerto (Reve Concert van Martijn Padding in wereldpremière brengen. Het programma zal verder bestaand uit middeleeuws, barok, Franse en Duitse romantiek, waarbij alle orgels van het orgel bespeeld zullen worden.

Laurens de Man

Laurens de Man is momenteel als organist verbonden aan de Janskerk te Utrecht. Met ingang september 2023 is hij hoofdvakdocent orgel aan het HKU Utrechts Conservatorium. Daarnaast is hij actief als pianist, onder meer in het Chimaera Trio. De Man won eerder prijzen als organist en pianist, onder meer het Prinses Christina Concours, de Martini Organ Competition, het Silbermannconcours in Freiburg, de Sweelinck-Mullerprijs 2018 en de ‘ECHO Young Organist of the Year 2020’.